Πιέσεις σε έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για να επικυρώσουν αμέσως τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

 


Μάιος 5, 2023. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επικυρώσει τελικά τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σύμφωνα με τη γνώμη του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021.

 Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης από την ΕΕ - το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών - και παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις προς το Κοινοβούλιο προς αυτή την κατεύθυνση, δεν την έχει επικυρώσει ακόμη λόγω της άρνησης πολλών κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές θα δώσουν το πράσινο φως για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, πιέζοντας  τις επιμέρους χώρες να το πράξουν άμεσα, , ενημερώνει η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ.

Ωστόσο, η γνώμη του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 6 Οκτωβρίου 2021 επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση όλων των κρατών μελών. Το Συμβούλιο ζητά τώρα τη συναίνεση του Κοινοβουλίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το θέμα την Τρίτη και θα ψηφίσουν την Τετάρτη.

Η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν απαλλάσσει τα κράτη μέλη από την υποχρέωση να την επικυρώσουν οι ίδιοι, δήλωσαν επανειλημμένα οι ευρωβουλευτές, καλώντας τις υπόλοιπες έξι χώρες - Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία - να επικυρώσουν αμέσως τη σύμβαση.

Σημειώνεται ότι από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποχώρησε η Τουρκία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr