Ρωσική απάντηση: Καμικάζι drones που έγραφαν «για τη Μόσχα» συγκλόνισαν την Ουκρανία


Μάιος 4, 2023. Ελλάδα.

Μία ημέρα αφότου η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον Ρώσο πρόεδρο με επιδρομή drone κατά του Κρεμλίνου, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση στην Ουκρανία τη νύχτα της Τετάρτης.

Περίπου 40 φορτωμένα με εκρηκτικά drones με τη γραφή επάνω τους «για τη Μόσχα» εκτοξεύτηκαν σε πόλεις μίλια από την πρώτη γραμμή, με εκρήξεις που ακούστηκαν στην πρωτεύουσα Κίεβο και στις νότιες πόλεις Οδησσό και Ζαπορίζια, ανέφερε η DailyMail. 

Τα πλήγματα ήρθαν ώρες αφότου η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον Πούτιν σε μια διπλή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε κυβερνητικό συγκρότημα στη Μόσχα, ισχυρισμούς που διέψευσε ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα μηνύματα που γράφτηκαν σε ρωσικά drones καμικάζι που κατευθύνθηκαν στην Οδησσό τη νύχτα της Τετάρτης έγραφαν «για τη Μόσχα» και «για το Κρεμλίνο», σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, μια προφανής αναφορά στην υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το CNN.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Διοίκηση της Ουκρανίας δείχνουν τα μηνύματα που είναι γραμμένα και στις δύο ουρές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία η διοίκηση λέει ότι δείχνουν τον προφανή «αίτιο της επίθεσης».

Σύμφωνα με στοιχεία της Νότιας Διοίκησης, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131/136 εκτοξεύτηκαν στην Οδησσό, 12 από τα οποία καταστράφηκαν από τις Δυνάμεις Αεράμυνας και τις κινητές ομάδες πυρός. Οι άλλοι τρεις χτύπησαν κοιτώνες εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στην επίθεση στην προεδρική κατοικία στο Κρεμλίνο. Η Ρωσία χαρακτήρισε την επίθεση ως απόπειρα δολοφονίας κατά του Πούτιν νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ένα βίντεο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει μια φωτεινή λάμψη κεραυνού και ένα λοφίο καπνού πάνω από τμήμα του Κρεμλίνου, την επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου και το πιο ισχυρό σύμβολο εξουσίας στη Μόσχα. Ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν ή στη Μόσχα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αξιολογούν το περιστατικό και δεν έχουν πληροφορίες για το ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Εν τω μεταξύ, ένας πρώην Ρώσος βουλευτής που συνδέεται με εξτρεμιστικές ομάδες στη χώρα είπε στο CNN ότι η υποτιθέμενη επίθεση ήταν έργο Ρώσων ανταρτών και όχι του ουκρανικού στρατού. 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr