Στη Σικελία, δίπλα στο τάφο του Αισχύλου, νέα μνημεία


Η Γέλα της Σικελίας, αποικία Ροδίων, 7ος αιώνας π.Χ.

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος
Στη γνωστή πόλη της Μεγάλης Ελλάδας την Γέλα της Σικελίας ανακαλύφθηκε πριν μερικές ημέρες μια αρχαιοελληνική νεκρόπολη. Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια εργασιών της δημοτικής υπηρεσία στο χώρο έξω από τα οικιστικά όρια της πόλης.
Βρέθηκαν τέσσερις αξιόλογοι τάφοι μια σαρκοφάγος και κεραμικά εργαλεία κορινθιακού, αττικού και ιωνικού ρυθμού.
φωτο: Γέλα Σικελίας: Δωρικός κίων
Η ιταλική εφημερίδα ‘ Il Giornale’ ανέφερε πως μετά την σημαντική ανακάλυψη οι εργασίες σταμάτησαν και η περιοχή φυλάσσεται για την αποφυγή βέβηλων πράξεων.
Σημειώνεται πως στη πόλη Γέλα, βρέθηκε παλαιότερα και ο τάφος του Αισχύλου ο οποίος πέθανε σ’ αυτήν το 456/455 π.Χ.
Ο τάφος του αναγνωρίστηκε από την επιγραφή που υπήρχε στον μνημειακό του χώρο:

«ΑΙΣΧΥΛΟΝ ΕΥΦΟΡΙΩΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΤΟΔΕ ΚΕΥΘΕΙ ΜΝΗΜΑ ΚΑΤΑΦΘΙΜΕΝΟΝ ΠΥΡΟΦΟΡΟΙΟ ΓΕΛΑΣ ΑΛΚΗΝ ΔΙ ΕΥΔΟΚΙΜΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΑΛΣΟΣ ΑΝ ΕΙΠΟΙ ΚΑΙ ΒΑΘΥΧΑΙΤΗΕΙΣ ΜΗΔΟΣ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΟΣ»
Δηλαδή,

«Αυτό το μνήμα φυλάσσει τον Αισχύλο τον Αθηναίο τον υιό του Ευφορίωνος που έδυσε στον σιτοφόρο Γέλωνα, τη δύναμή του μπορεί να εξιστορήσει το δάσος του Μαραθώνα και ο Πέρσης ο μακρυχαίτης που καλά γνωρίζει».
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως ο χώρος είναι μέρος μιας ευρύτερης νεκρόπολης της αρχαίας πόλης αφού αξιόλογα ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στη διπλανή περιοχή τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον αρχαιολόγο Πάολο Όρσι. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του εν λόγω αρχαιολόγου, απο τη Γέλα, τις Συρακούσες, τον Κρότωνα, εκτίθενται στα μουσεία των Συρακουσών και της νότιας Ιταλίας.
Η Γέλα χτίστηκε από Ρόδιους αποίκους το 688/87 π.Χ. και λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτέλεσε σημανικό στραυροδρόμι της αρχαίας ναυσιπολοϊας.


Φώτο: Ηώ και Κέφαλος, Γέλας 500-475 π.Χ.





Η Μεγάλη Ελλάδα (σημερινή νότια Ιταλία) ήταν ο αγαπημένος τόπος φιλοσόφων, ποιητών και διανοητών της αρχαίας Ελλάδας.