Λέπρα: μια ασθένεια που επανέρχεται;


Μάιος 17, 2010

Η λέπρα είναι μια ασθένεια των βακτηριδίων που καταστρέφει τα περιφερειακά και κινητικά νεύρα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μια οδυνηρή φλεγμονή των νεφρών, της αναισθησίας των άκρων , δυσμορφία και ανίατη τύφλωση.

Προκαλείται σωματική βλάβη και δυσλειτουργία της κυκλοφορίας, παρουσιάζοντας μυϊκή ατροφία, απορρόφηση του χόνδρου, έλκος, τερατώδεις χρόνιες λοιμώξεις και συνοδεύεται από πυρετούς.



Είναι εύκολο αν ξεχνάμε ότι η λέπρα, ως ενεργή νόσος, αποτελεί πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο σήμερα, διότι ξαναεμφανίστηκε από τη Βρετανία το 1798, και μια πτέρυγα ενός νορβηγικού ιδρύματος υγείας λειτουργούσε μέχρι το 1970. Και όμως ακόμη δεν υπάρχει εμβόλιο, αν και επίσημα γίνεται διάγνωση της ασθένειας μία περίπτωση σε κάθε πενήντα δευτερόλεπτα, περίπου 2.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα και περίπου 600.000 κάθε χρόνο.



Οι εκτιμήσεις του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι μεταξύ του 2010 και 2020 επιπλέον 7,5 εκατομμύρια άτομα θα έχουν μολυνθεί.

Η λέπρα παραμένει σε περιοχές όπου υπάρχει κακή υγιεινή, υπερπληθυσμός και κακή διατροφή, σε πληθυσμούς, δηλαδή, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτούς είναι ότι διαγνώστηκαν με λέπρα και αποδιώχθηκαν από το κοινωνικό σύνολο που βιώνανε. Το γεγονός αυτό τους έφερε σε ακραία φτώχια και σε ατέλειωτες κακουχίες.

Εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τη γη τους από τις κοινότητές τους και δεν θα μπορέσουν αν επιστρέψουν ποτέ, ακόμη, και αν η ασθένεια τους «σβήσει».

Ο εν λόγω στιγματισμός αποτρέπει πολλούς πάσχοντες να έρχονται σε επαφή και σε διάγνωση ή θεραπεία, και έτσι η ασθένεια γίνεται διαχρονική παρά τις διεθνείς προσπάθειες εξάλειψής της.

(οι φωτό και το κείμενο, αντλήθηκαν από ιρανικές και ινδικές ιστοσελίδες)

Σχετικό: Στους 4.000 οι λεπροί στην Τουρκία


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος