Σερβία- Καλ. Νικολαϊδη: «Να δοθούν εγγυήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια»

Μάιος 17, 2010

Βελιγράδι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να δώσει στη Σερβία και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, ισχυρές εγγυήσεις  ότι  θα γίνουν δεκτές στην Ένωση το έτος 2014»,- δήλωσε η κυρία Καλυψώ Νικολαΐδη, μέλος της Επιτροπής Σοφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια ανέφερε πως στη συνάντηση των μελών αυτής της Ομάδας, στις Βρυξέλλες, τονίστηκε ότι οι Βαλκανικές χώρες πρέπει να λάβουν σαφείς και μη διφορούμενες υποσχέσεις όσον αφορά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να αποκτήσουν σαφέστατο σχέδιο της τελικής φάσης του δρόμου τους προς την Ένωση μέχρι το έτος 2014», δημοσιεύει σήμερα το επίσημο όργανα της σερβικής κυβέρνησης και τονίζει ότι το έτος αυτό, είναι το συμβολικά εξαιρετικά σπουδαίο έτος, στο οποίο συμπληρώνεται ένας αιώνας από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα μέλη αυτής της Ομάδας, την προεδρία στην οποία έχει ο τέως Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Felipe Gonzales, υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε, στο μεταξύ, να ενισχύσει τους ανάλογους μηχανισμούς και να εντατικοποιήσει τη δράση της επί τόπου, για να τηρήσουν οι Βαλκανικές χώρες, όσο ταχύτερο δυνατόν, όλους τους απαραίτητους όρους για ένταξη, και να υλοποιήσουν στην πράξη όλα τα κριτήρια και πρότυπα.

Η σερβική κυβέρνηση επισημαίνει, ότι οι υποδείξεις της κ. Νικολαΐδη είναι σημαντικές και γίνονται αποδεκτές από τη Γνωμοδοτική Ομάδα της ΕΕ, η οποία συστάθηκε το έτος 2007 και αποτελείται από δώδεκα μέλη όπου μεταξύ τους είναι ο τέως Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Βαλέσα, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης.

Η κ. Νικολαΐδη είναι καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κολλεγίου του Αγίου Αντωνίου του ιδίου Πανεπιστημίου και μια εκ των ‘ειδικών’ που επιλέχτηκαν να στελεχώσουν τη λεγόμενη Επιτροπή Σοφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος