Σκόπια: Ένταση μεταξύ αλβανοφώνων και σκοπιανών φιλάθλων

Δεκέμβριος 23, 2010.

«Σοβαρό περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ (Τετάρτη) στο αθλητικό κέντρο «Πάρκο Γκράντσκι» στα Σκόπια σε αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων ‘Ραμπότνισκι’ και ‘Λίρια’.

(Η πρώτη είναι ομάδα αποτελούμενη από σκοπιανούς και η δεύτερη από αλβανούς των Σκοπίων.)

» Οι Σκοπιανοί οπαδοί σε έξαλλη κατάσταση έσκισαν την αλβανική σημαία που είχαν αναρτήσει η αλβανόφωνοι και προσπάθησαν να την κάψουν. Οι παίκτες της αλβανικής ομάδας ‘Λίρια’ από την έναρξη του αγώνα βρισκόταν σε δυσχερή θέση αφού οι σκοπιανοί έριχναν συνέχεια επάνω τους μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα. Ο αγώνας διακόπηκε τελείως για 15 λεπτά.

»Τα συνθήματα που φώναζαν οι σκοπιανοί κατά των αλβανών ήταν χαρακτηριστικά της ρατσιστικής ιδεολογίας τους: «Καλός Αλβανός είναι ο νεκρός Αλβανός», «Οι Αλβανοί στο θάλαμο αερίων» και άλλες πολλές προσβολές που προκάλεσαν ανησυχία στην αλβανική ομάδα.

Ο προπονητής της αλβανόφωνης ομάδας, Μαριάν Ιλιέφσκι, δήλωσε στα «αλβανικά νέα» ότι δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα γιατί είχαν πάρει την υπόσχεση από την αρχηγία της σκοπιανής ομάδας «Rabotniçki» ότι δεν θα εκδηλωθούν επεισόδια, «αλλά τελικά δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τους οπαδούς τους».

--

Τίτλος: «Tifozët maqedonas grisin flamurin shqiptar»

Εφημ. ‘Lajm’, 23.12.2010



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος