«Σκόπια-Βόρειος Ελλάδα ως κοινός τόπος τουριστικού προορισμού»

Ιανουάριος 23, 2011.

Η πΓΔΜ και η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν σε ένα κοινό ταξιδιωτικό πακέτο, σε ένα από τα παλαιότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Τσεχίας.

Με 700€ οι Τσέχοι μπορούν να κάνουν μια περιοδεία επτά ημερών. Φθάνουν αεροπορικώς στα Σκόπια, πηγαίνουν στο Μαύροβο, στην λίμνη Ντεμπάρ και στο Βέσβτσανι και διανυκτερεύουν στην Οχρίδα. Μετά από μια επίσκεψη στην περιοχή, στο Κουρμπίνοβο, στην Ηράκλεια και το Μοναστήρι θα πάνε στην Έδεσσα και όπως αναφέρει το πρόγραμμα θα παραμείνουν στην μητρόπολη της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, για να επιστρέψουν κατόπιν στην Πράγα.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Chedok της Πράγας στην προσφορά του Μαίου του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει επίσκεψη στη ‘Μακεδονία’ και στην Βόρεια Ελλάδα με προγραμματισμό ίδιο όπως γίνονται οι περιηγητικές ξεναγήσεις που προέρχονται από τη Σερβία.

Τηλεόραση ‘Α1’: Υπάρχει κανείς, εδώ, στα Βαλκάνια;

Ιανουάριος 23, 2011.

Η γερμανο-γαλλική συμφωνία συμφιλίωσης, πριν από 48 χρόνια, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση σύγχρονων καυτών βαλκανικών θεμάτων.

Χρειάζεται μόνον η παρουσία οραματιστών πολιτικών, όπως είναι ο Ντε Γκώλ, ο Σούμαν, ο Αντενάουερ.

Υπάρχει κανείς, εδώ, στα Βαλκάνια;

Στο δελτίο ειδήσεων φιλοξενήθηκαν: η πρέσβης της Γερμανίας η κ. Ulrike Maria Knotz και της Γαλλίας ο κ. Jean Claude Shlumberzhe.

-Κυρία Πρέσβη μιλήστε μας σύντομα για την ιστορική συνεργασία των δύο χωρών.

Στρασβούργο: Ζητά διευκρινίσεις για τα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο

Ιανουάριος 23, 2011.

Στρασβούργο.( Beta)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τις αρχές του Βελιγραδίου, την Πρίστινα και τα Τίρανα, να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και να ρίξουν φως στην υπόθεση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων και άλλων εγκλημάτων που έγιναν στη διάρκεια της σύγκρουσης και μετά από αυτήν στο Κοσσυφοπέδιο.

Σερβία: Ο επίσκοπος Λαυρέντιος δωρίζει τα ζωτικά όργανά του

Ιανουάριος 23, 2011.
Loznica.

Ο Επίσκοπος Sabac Lavrentije, πήγε σήμερα (χθες) στο Κέντρο Υγείας «Dr Milenko Marin» στη πόλη Loznica της Σερβίας για να προβεί σε δήλωση δωρεάς οργάνων.

Είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Σερβικής Εκκλησίας που αποφάσισε να δώσει έμπρακτο παράδειγμα βοηθώντας την εκστρατεία δωρεάς οργάνων που ξεκίνησε η Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία (VMA) στο Βελιγράδι.

Αλβανία: Ο Ράμα καλεί το λαό και σε άλλη διαμαρτυρία

Ιανουάριος 23, 2011.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, στην κηδεία του ενός από τους δολοφονηθέντες της διαδήλωσης της 21ης Ιανουαρίου, του Faik Myrton, δήλωσε ότι καλεί όλους τους Αλβανούς την ερχόμενη Παρασκευή σε άλλη μία διαδήλωση στη λεωφόρο “Dëshmorët e Kombit”.

«Για τα τρία θύματα των εγκληματικών πράξεων της κυβέρνησης, καλώ το λαό την Παρασκευή στην λεωφόρο «Μαρτύρων του Έθνους», να τιμήσουμε τους τρεις αυτούς πολίτες, των οποίων η ζωή κόπηκε στη διάρκεια της διαμαρτυρίας για μια καλύτερη Αλβανία», δήλωσε ο Ράμα στην πόλη Φίερ.

«Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας ώστε να επιστρέψει η Αλβανία στην ισοτιμία», δήλωσε ο Ράμα

Μακεδονία 3ος αιώνας π.Χ.: Αλκέτας- O Mεγάλος Eυεργέτης της Μορρύλου

Ιανουάριος 23, 2011. (Ένθετο)


Η επιγραφή του Αλκέτα της αρχαίας Μορρύλου της Κρηστωνίας. Βρέθηκε στους Άνω Αποστόλους του Κιλκίς το 1933. Είναι διαστάσεων 62χ32 εκατοστά και πάχος 9 εκ. (Μουσείο Κιλκίς αρ.261)

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Τα ανθηρά και ισχυρά μακεδονικά χρόνια, με τους νικηφόρους πολέμους και τις μεγάλες κατακτήσεις,  είχανε γίνει πια παρελθόν. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δημιουργήθηκαν τα βασίλεια της ανατολής και η Μακεδονία, το παλαιό βασίλειο, αφέθηκε στο έλεος των θεών.

Οι βαρβαρικές επιδρομές άρχισαν, με πρώτα θύματα τους κατοίκους της κεντρικής Μακεδονίας. Οι κυριότερες πόλεις τότε στην Κρηστωνία (στην ανατολικά του Αξιού ποταμού περιοχή) ήταν: οι Φύσκες, οι Βράγυλες, η Ξυλόπολις, η Μόρρυλος, η Βαίρος και λίγο βορειότερα της Κρηστωνίας, το Ίωρον και η Δόβηρος.
Οι πλούσιες αλλά και παλαιότερες πόλεις όπως η Δόβηρος και οι Φύσκες είχανε τείχη για να προστατεύονται από τους επιδρομείς, οι άλλες ήτανε μικρές φτωχές αγροτικές κωμοπόλεις, που αναπτύχθηκαν, κυρίως, στα μακεδονικά χρόνια και δεν είχαν το πλεονέκτημα της προστασίας από τείχη.

Σημειώσαμε στο προηγούμενο κείμενο μας, για τις πρώτες επιδρομές των Γαλατών το 280 και το 279 π.Χ. που σκότωσαν και καταλήστευσαν τους κατοίκους της περιοχής. Πολλά από τα θύματά τους ήταν και οι κάτοικοι της Μορρύλου.

Η μνήμη μιας τέτοιας καταστροφής διαφαίνεται σε επιγραφή που βρέθηκε το 1933 στους Άνω Αποστόλους του Κιλκίς. Στην επιγραφή αυτή τιμάται ένας ακόμη πολίτης, της μικρής αυτής πόλης της Κρηστωνίας, ο οποίος αποφάσισε, να κτίσει μόνος, με δικά του έξοδα δηλαδή, τα προστατευτικά τείχη της αρχαίας Μορρύλου σκεπτόμενος προνοητικά για τη σωτηρία όλων των πολιτών.( σημείωση:  Αναγράφεται επί λέξει με την ιδιόμορφη ορθογραφία του μνήμονα : «πιδεξάμενος τιχσαι τήν πόλιν μόνος χάριν το προνοηθναι τς πάντων σωτηρίας»)
Προφανώς πρόκειται για εύπορο πολίτη της αρχαίας αυτής μικρής πόλης που διακατέχονταν από το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.
 Μιας προσφοράς αναγκαίας, που έδωσε ανακούφιση στους κατοίκους της πόλης που μάλλον δεινοπαθούσαν τον καιρό εκείνο.