«Οι Έλληνες υπερασπίζονται την ιστορία της Βουλγαρίας ενώπιον της ΕΕ»



Νοέμβριος 1, 2012.

(βουλγαρικό δημοσίευμα –СЕГА)

Πάνω από εβδομήντα ελληνικές οργανώσεις έστειλαν επιστολές στον Επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δηλώνοντας ότι τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, αφού χρησιμοποιούν εθνικιστική ρητορική με  τους γείτονες τους, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων.

Οι ελληνικές οργανώσεις χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τη Βουλγαρία, λέγοντας ότι τα Σκόπια πλαστογραφούν τη βουλγαρική  ιστορική κληρονομιά.

Οι συντάκτες της επιστολής, με επικεφαλής την Νίνα Γκατσούλη, πρόεδρο του Συλλόγου των Ελλήνων Μακεδόνων στις ΗΠΑ είναι κατά  των συμπερασμάτων της επιτροπής ότι τα Σκόπια έχουν εποικοδομητικές σχέσεις με τους γείτονές τους.

Σύμφωνα με τις ελληνικές οργανώσεις υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, αλλά και η Επιτροπή γνώριζε ότι τα Σκόπια έχουν πλαστή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

Είναι πλέον σαφές ότι ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκεόρκε Ίβανοφ αποδέχθηκε την ιδέα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, να γιορτάζουν οι δύο πλευρές μαζί  τρεις ιστορικές ημερομηνίες.

 Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο  Ίβανοφ συμφωνεί να γιορτάζουν μαζί την 15η Ιανουαρίου την ημέρα που το 1992 η Βουλγαρία αναγνώρισε πρώτη τα Σκόπια  ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 Επίσης δέχεται οι δύο πλευρές να γιορτάζουν μαζί την Ημέρα της Ευρώπης και την ημερομηνία που τα Σκόπια και η Σόφια συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr