“Η Τουρκία θα κερδίσει 12 δις δολάρια από την ανάπτυξη των F-35”



Μάιος 11, 2013.

Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας της νέας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-35- Joint Strike Fighter (JSF) και θα κερδίσει τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια από το έργο κατά τη  στιγμή της ολοκλήρωσής του, το 2039.


Αυτό δήλωσε προς το Reuters ένας από τους επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin στη ΧΙ Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας- IDEF 2013, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως 10 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

«Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε 3.100 μαχητικά F-35,  έως το 2039 και αυτό για την Τουρκία σημαίνει ένα κέρδος 12 δις δολαρίων», δήλωσε ο Steve OBrien, αντιπρόεδρος της επιχειρηματικής ανάπτυξης του προγράμματος των F-35, της Lockheed Martin.

Η Τουρκία είναι μία από τις εννέα χώρες που αποτελούν μέρος της ηγετικής αμερικανικής κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του μαχητικού F-35.
Εκτός από την Τουρκία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Lockheed Martin το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Δανία.

«Η Τουρκία έχει συνάψει σύμβαση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό το έργο, ακόμη και αν δεν έχει λάβει εντολή για αεροσκάφος. Παρόλα αυτά το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 1 δις δολάρια όταν θα λαμβάνει εντολές δημιουργίας του», είπε ο OBrien.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη του τύπου αυτού, αξίας τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα οποία πρέπει να παραδοθούν κατά την περίοδο 2017-2015. Ωστόσο, η Τουρκία θα συμμετάσχει, επίσης, στην παραγωγή των 3.100 μαχητικών που έχουν προγραμματισθεί.

Η Τουρκία –γράφει το ρωσικό πρακτορείο Ρέγκνουμ- σχεδιάζει να παραγγείλει 100 μαχητικά F-35 για την αντικατάσταση του στόλου της που αποτελείται κυρίως από F-4 και F-16.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο μια παραγγελία για την αγορά των δύο πρώτων μαχητικών έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων και αύξησης του κόστους, αλλά η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 100 από αυτά τα αεροσκάφη σε μακροπρόθεσμη βάση, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr