Ο εισηγητής των Σκοπίων για την ΕΕ, ζητά λύση στο όνομα στην ελληνική προεδρία


‘βλέπει κινδύνους για τη σταθερότητα της χώρας από το αλβανικό στοιχείο’

Νοέμβριος 21, 2013.

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα Σκόπια, Richard Howitt, εκφράζει την ανησυχία του, ότι ο αλβανικός πληθυσμός στη χώρα αυτής,  αρχίζει να αισθάνεται ‘παραμελημένος’ κατά τη διάρκεια της διεύρυνσης με δεδομένη την πρόοδο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον  μελλοντικό κίνδυνο για τη σταθερότητα στη χώρα.


Ο Howitt πιστεύει ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ικανοποιούνται επαρκώς για τα Σκόπια, ώστε να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 που αναφέρονται σε ζητήματα δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα,  θα αυξήσει την πρόοδο πολλών ζητημάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ορισμένα μέλη.

Ο εισηγητής λαμβάνει υπόψη του τη θετική σύσταση της Επιτροπής και τις προειδοποιήσεις για κινδύνους αναστροφής, καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει τουλάχιστον την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2012, ότι η τελική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να γίνει στην επόμενη Προεδρία και η Επιτροπή να λάβει όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δυνατότητα αυτή.

Ο Howitt καλεί την σκοπιανή κυβέρνηση και την Επιτροπή να αναπτύξουν μια ποσοτική ανάλυση των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δεδομένων που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αδυναμία της χώρας να σημειώσει πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους γείτονες της.

Η ελληνική προεδρία να χρησιμοποιηθεί για τη λύση της διαφωνίας του ονόματος

Σε σχέση με το επιβεβλημένο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο αποτελεί εμπόδιο για την πρόοδο των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ, ο Howitt πιστεύει ότι η αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν μια αμοιβαία, έντιμη και δίκαιη λύση για την επίλυση της διαφοράς μέσα σε μια περίοδο 20ετίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, φέρνει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία αυτού του πλαισίου για την επίτευξη του στόχου.

 Ο ίδιος, προτρέπει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, για να δώσει μια νέα πολιτική ώθηση σε μια προσπάθεια να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας.

Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Χόβιτ χαιρέτησε  τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Σκοπίων και Βουλγαρίας και πιστεύει ότι τα ιστορικά και άλλα θέματα μεταξύ των δύο χωρών προσδιορίζονται καλύτερα μέσω του διαλόγου.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr