ΗΠΑ: Ελλάδα και Σκόπια να εξετάσουν σοβαρά τη διαφορά του ονόματος


Ιανουάριος 27, 2014.

Ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Hoyt Brian Yee, επισκέπτεται τα Σκόπια και είχε σήμερα συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας με επίκεντρο τη διαφορά για το όνομα με την Ελλάδα.

Ο Hoyt Brian Yee τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς είναι προς το κοινό συμφέρον και των Σκοπίων και των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της χώρας, που είναι η ένταξή της στην βορειοατλαντική συμμαχία.


«Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα δύο μέρη έχουν συμφέρον να λύσουν το πρόβλημα και να εξετάσουν σοβαρά τις ευκαιρίες και τον επείγοντα χαρακτήρα της εξεύρεσης λύσης. Ούτε οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλουν τις απόψεις τους ή κάθε άλλος τρίτος, αλλά οι ίδιες οι δύο χώρες να βρουν μια αμοιβαία λύση. Ο ρόλος και των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ είναι να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία», είπε ο  Yee.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση, Αλί Αχμέτι, ζήτησε από τον Αμερικανό αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών, την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την επίλυση της πολύχρονης διαφοράς με την Ελλάδα και τόνισε ότι η τελευταία πρόταση την οποία κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για ένα νέο όνομα για τη χώρα, «δεν απειλεί ούτε την ταυτότητα, ούτε τη γλώσσα της σλαβικής κοινότητας», όπως είπε.

 Πρόσθεσε, ακόμη,  ότι πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγκάσει τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την σκοπιανή ‘Άλφα’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr