Ρωσία και Ιράν μποϋκοτάρουν το δολάριο στο διμερές εμπόριο






Σεπτέμβριος 30, 2014.

Η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους νομίσματα στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και όχι το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Το πρακτορείο IRNA,  σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε κατά  τη συνεδρίαση της Τρίτης στην Τεχεράνη από τους Ιρανούς μεγαλοεπιχειρηματίες και τον επικεφαλής του ιρανο-ρωσικού κοινού εμπορικού επιμελητηρίου, Ασαντολάχ Ασγκαρολάντι.

Η αρχική συμφωνία για το εμπόριο έγινε σε ρούβλια, νωρίτερα αυτόν το μήνα, σε μια συνάντηση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντρ Νοβάκ και του Ιρανού υπουργού Πετρελαίου, Βιγιάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ.

Το ίδιο έχει γίνει μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που συμφωνήθηκε το εμπόριο μεταξύ τους θα πραγματοποιείται σε ρούβλια και γουάν, καθώς και με τη Βόρειο Κορέα τον Ιούλιο, όπου οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο σε ρούβλια.

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από το δολάριο, είναι μια μορφη αντίδρασης στις κυρώσεις των δυτικών κατά της Ρωσίας, μετά από την κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία.

Σε απάντηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το δημοσίευμα, η Ρωσία έχει απειλήσει να κόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. 

 Επιπρόσθετα, αποφάσισε να μποϊκοτάρει την εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων, μια κίνηση που ενδέχεται να επηρεάσει αγρότες πολλών χωρών της ΕΕ.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr