Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους Τούρκους στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ




Οκτώβριος 27, 2014.

Η προγραμματισμένη για τις 9 Νοεμβρίου  τριμερής συνάντηση στο Κάιρο, μεταξύ των  ηγετών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, προδιαγράφεται  ότι  θα αποφέρει σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με κύριο αποδέκτη την τουρκική προκλητικότητα.


Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γιώργο Γεωργίου στην  κυπριακή εφημερίδα  «Μάχη»:

«Οι προοπτικές που διανοίγονται για τις τρεις χώρες και που θα συζητηθούν στη συνάντηση Αναστασιάδη, Σαμαρά και Αλ Σίσι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, έχουν θορυβήσει έντονα την Τουρκία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εκδηλώνεται με την εισβολή τουρκικών σκαφών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και με ακραίες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων, όπως του Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, αποσκοπεί στην αποτροπή σύναψης συμφωνιών και συνεργασίας των τριών χωρών, σε ζητήματα, που είναι ζωτικής σημασίας για την Άγκυρα, με πρώτο το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η διπλωματία της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αξιώσει από συμμάχους της – και φαίνεται να το έχει επιτύχει – να ασκήσουν πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ακόμα και να μη λάβει μέρος στη συνάντηση ή εάν λάβει, να μην προχωρήσει σε συμφωνίες με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, που θα απέκλειαν την Τουρκία από τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.

Ήδη, η Βρετανία έχει αρχίσει την άσκηση πιέσεων και η συνάντηση του βρετανού Πρωθυπουργού, Ντέϊβιντ Κάμερον με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που ακυρώθηκε λόγω της ασθένειας του Προέδρου, περιλαμβανόταν στο πλαίσιο των βρετανικών ενεργειών να μην αφήσει την Λευκωσία να εκμεταλλευτεί τις περιφερειακές συγκυρίες και τα πλεονεκτήματα, που προέκυψαν από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απογοητεύει η στάση των Αμερικανών

Και αν η βρετανική συμπεριφορά ήταν αναμενόμενη, τουλάχιστον απογοητευτική είναι για την κυβέρνηση, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η Ουάσιγκτον για μια ακόμη φορά συνδράμει στην επίτευξη των στόχων της τουρκικής πολιτικής. Παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος από τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, φαίνεται ότι το State Department παραμένει στο πλευρό της Τουρκίας, προφανώς αποσκοπώντας στην παραχώρηση ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία, με στόχο την εξασφάλιση της συνεργασίας της Άγκυρας σε άλλα φλέγοντα και τρέχοντα ζητήματα, όπως την κρίση στο Ιράκ και την Συρία.

Η στάση της Αιγύπτου προβληματίζει τους Τούρκους

Αυτό που απασχολεί έντονα την Τουρκία και τους συμμάχους της είναι η πιθανότητα της προπώλησης κυπριακού φυσικού αερίου.

Η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου που υπολειτουργούν, σε συνεργασία με την εταιρία British Gas, έχει εκφράσει την πρόθεση της να συζητήσει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί κυπριακό φυσικό αέριο.

Αυτό είναι που θέλει η Άγκυρα να αποτρέψει, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα εντάξει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη και θα της προσδώσει σημασία και δυνατότητες, τις οποίες δύναται να χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Εξηγείται έτσι και η επιμονή της Τουρκίας, της Βρετανίας, αλλά δυστυχώς και των Ηνωμένων Εθνών, να μη προχωρήσει η εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου προ της λύσης του κυπριακού.

Άλλα θέματα που απασχολούν έντονα την Τουρκία, είναι η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδος – Αιγύπτου στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που υπονοεί ότι στη συνάντηση του Καΐρου ίσως συζητηθούν και θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέλιξη που η τουρκική πλευρά απεύχεται να υπάρξει.

Προετοιμάζεται η συνάντηση

Σύμφωνα εξάλλου με άλλα κυπριακά δημοσιεύματα, αύριο Τρίτη 28 Οκτωβρίου μεταβαίνει στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ έχει επιβεβαιωθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να μεταβεί από εκεί στο Κάιρο για την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου.

Για τη Συνάντηση αυτή θα εργασθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη ώστε να διαχειρισθούν σωστά και αποφασιστικά την κατάσταση.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr