Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας, φέτος, άγγιξαν τα 13 δις δολάρια






Νοέμβριος 2, 2014.

Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας, ανήλθαν σε 29,4 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ή 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό το έτος, όπως δήλωσε την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.


Η δήλωση έγινε σε απάντηση ενός ηγετικού στελέχους του κόμματος της αντιπολίτευσης «Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος», του βουλευτή Άγκυρας Ozcan Yeniceri, ο οποίος ρώτησε τις δαπάνες της Τουρκίας στον αμυντικό προϋπολογισμό από το 2002 μέχρι σήμερα.

Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι η Τουρκία δαπάνησε περίπου το 1,71 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της  για την άμυνα το 2014.

Το 2014 ο αμυντικός προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει το 3,7 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού.

 Περίπου το ήμισυ του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας πηγαίνει στις δαπάνες προσωπικού, όπως μισθοί, επιδόματα και πληρωμές συντάξεων στους απόστρατους του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας το 2013 ήταν 474 τουρκικές λίρες κατά κεφαλήν ή 213 δολάρια.

Είπε, ακόμη, ότι οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, ανήλθαν στα 1,4 δις δολάρια το 2014, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στα 1,3 δις δολάρια.

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια, με την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα της άμυνας.
Η Άγκυρα ξεπέρασε το ένα (1) δισεκατομμύριο δολάρια, ως δαπάνη,  για την έρευνα και ανάπτυξη της άμυνας το 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των Εξαγωγέων της Αμυντικής Βιομηχανίας, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο χώρο των αμυντικών βιομηχανιών και της αεροπορίας ανήλθαν στα 1,39 δις δολάρια το 2013.

Τα κορυφαία στοιχεία των εξαγωγών ήταν αεροσκάφος, τμήματα ελικοπτέρου, κινητήρες, τεθωρακισμένα-χερσαία οχήματα, σκάφη ταχύτητας, πύραυλοι, ρουκέτες, πλατφόρμες εκτόξευσης, ελαφρά όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων πομπών, προσομοιωτές, αισθητήρες και λογισμικό, γράφει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr