Η Τουρκία οδεύει σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης




Ιανουάριος 30, 2015.

Εφιστώντας την προσοχή στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, κατά τα τελευταία 12 χρόνια στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα, εάν είχε υιοθετηθεί το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.


Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας, TRT, πραγματοποίησε ειδική τηλεοπτική εκπομπή, αργά την Πέμπτη, με υψηλού προφίλ δημοσιογράφων, συνέντευξη του Ερντογάν στο νέο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

«Πιστεύω ότι με το προεδρικό σύστημα, θα σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες», δήλωσε ο Ερντογάν. Η Τουρκία διέπεται από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα επί δεκαετίες. Η χώρα έχει συζητήσει την καθιέρωση ενός προεδρικού συστήματος επί μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα ο Ερντογάν εκφράζει την επιθυμία του για μια τέτοια αλλαγή, σημειώνει η εφημερίδα Σαμπάχ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν το βράδυ της Πέμπτης, πρόσθεσε ότι το προεδρικό μοντέλο  δεν πρέπει να μοιάζει με εκείνο των ΗΠΑ. Πρότεινε ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αρχή που καθορίζεται από το Σύνταγμα και ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ο πρώτος αντιπρόεδρος και θα εγκαταλείπει τη θέση όταν ο πρόεδρος φύγει.

 Ένα νέο προεδρικό σύστημα είναι πολιτικό ζήτημα, καθώς η χώρα οδεύει ολοένα και πιο κοντά στις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2015.

Ωστόσο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι συζητήσεις για αλλαγή του συστήματος έχουν αρχίσει από την εποχή των πρώην προέδρων Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.
Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην κριτική ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει εξουσιαστικές δυνάμεις, όπως ένας σουλτάνος, ισχυριζόμενος ότι οι ηγέτες των προεδρικών συστημάτων στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό, δεν κατηγορούνται ότι δρουν ως μονάρχες.

«Θέλω να πω, γιατί να αποκαλούμε μοναρχία, όταν η ιδέα αυτή  αναφέρεται στην Τουρκία;» ρώτησε ο Ερντογάν.

«Πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία  για να κλείσει το χάσμα σε αυτήν την προσπάθεια... Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα μπορούσε να είναι η κατάργηση της χάραξης πολιτικής μέσω  πολλαπλών καναλιών», είπε πιστεύοντας σε μια κυρίαρχη πολιτική στη χώρα.
Αναφερόμενος  στην οικονομική κρίση και τη νέα κυβέρνηση  στη γειτονική Ελλάδα, ο πρόεδρος Ερντογάν, είπε ότι ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θητεία του προσεκτικά για να έχει τη συνεχή υποστήριξη από τον ελληνικό λαό.

«Η πολιτική δεν πάει καλά με την ευαισθησία και θα πρέπει να ισορροπήσει το λαϊκισμό με την πολιτική», είπε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι ομαλές, όπως πάντα και τόνισε : «Πιστεύω ότι θα έρθουν οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις σε ένα ιδανικό σημείο (με τη νέα ελληνική κυβέρνηση).

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr