Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βούλγαροι, Έλληνες και Κύπριοι κατέθεσαν τροπολογίες κατά των Σκοπίων




Φεβρουάριος 9, 2015.

Ρεκόρ τροπολογιών κατατέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  για  την έκθεση προόδου του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM.


Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ρεπούμπλικα’ των Σκοπίων, την οποία επικαλείται το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Φόκους’ στην έκθεση του ευρωβουλευτή- εισηγητή, Ίβο Βάιγκλ, εισηγήθηκαν συνολικά 296 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 150 ήταν από Βούλγαρους και Έλληνες ευρωβουλευτές.

Οι περισσότερες τροπολογίες κατατέθηκαν από τη βουλγαρική πλευρά από τον Άγγελ Ντζαμπάζκι (30), ο Αντρέι Κοβάτσεφ (17) και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ (3).

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές κατέθεσαν 92 τροπολογίες και οι Κύπριοι 12.
Όλες αυτές οι τροπολογίες ήταν αντίθετες με σημεία της έκθεσης και μάλιστα 18 από αυτές υποστηρίχθηκαν από το Ισπανικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, που υποστηρίζει τις θέσεις του  ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει η ‘Ρεπούμπλικα’.

Ο Βούλγαρος υπερεθνικιστής, Άγγελ Ντζαμπάζκι, πιστεύει ότι τα Σκόπια πρέπει να κάνουν  συνταγματικές και νομικές τροποποιήσεις με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών με βουλγαρική καταγωγή και ζητά κοινές  ημερομηνίες εορτασμού πολιτιστικών και ιστορικών γεγονότων των δύο χωρών καθώς και προστασία των βουλγαρικών πολιτιστικών και μνημειακών στοιχείων στην επικράτεια του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM.

Ζητάει, ακόμη, όπως σημειώνει το ‘Φόκους’, την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος στο τμήμα της ιστορίας, όπου παραποιούνται τα ιστορικά στοιχεία,  σχετικά με τη Βουλγαρία.

Επίσης, ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ καλεί τις αρχές της χώρας να υιοθετήσουν τεκμηριωμένη ερμηνεία της ιστορίας και να εισαχθούν τα ιστορικά γεγονότα χωρίς ιδεολογικές ερμηνείες και ρητορική μίσους που κατευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες στην εξιστόρηση της  μετα-κομμουνιστικής εποχής, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr