Σκόπια: Χωρίς επιτυχία οι συνομιλίες κυβέρνησης –αντιπολίτευσης, στις Βρυξέλλες




Μάρτιος 31, 2015.

Ολοκληρώθηκε, χωρίς επιτυχία,  η πρώτη απόπειρα διαλόγου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  στις Βρυξέλλες, μεταξύ των εκπροσώπων του VMRO-DPMNE και του SDSM, με τη μεσολάβηση των ευρωβουλευτών Βάιγκλ, Κούκαν και Χόβιτ και κάτω από το άγρυπνο μάτι των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  σύμφωνα με το "24vesti".


Οι τρεις εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE, Νίκολα Ποπόσκι, Νίκολα Τοντόροφ και Ιλία Ντιμόφσκι  και οι εκπρόσωποι του SDSM, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, Ρενάτα Ντέσκοσκα και Βίκτορ Γκάμπερ,  το απόγευμα είχαν μια σύντομη κοινή συνεδρίαση με τη μεσολάβηση των ευρωβουλευτών. 


Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τη συνεδρίαση αυτή, οι εκπρόσωποι του SDSM (φωτό δεξιά)  ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα και παραίτηση του Συμβουλίου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Επανέλαβαν ότι η μόνη πολιτική λύση είναι ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα έχει ως αποστολή τη δημιουργία των συνθηκών για ελεύθερες  και δίκαιες εκλογές, καθώς και η εκλογή νέου Εισαγγελέα που θα προχωρήσει στην έρευνα της διαφθοράς και του εγκλήματος όπως αποκαλύφθηκε από τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που υποκλάπηκαν. 

Τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν από την αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE και έληξε η συνάντηση.

Το κυβερνών κόμμα παρέμεινε στις θέσεις  που διατύπωσε ο πρωθυπουργός- ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί  δικαστικά με την υπόθεση του ‘πραξικοπήματος’ και πολιτικά θα μπορούσαν να συζητηθούν με την αντιπολίτευση ζητήματα όπως οι απογραφή, ο νέος εκλογικός κατάλογος, αλλαγές στον εκλογικό κώδικά και η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά όχι με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και νέες εκλογές.

Οι μεσολαβούντες ευρωβουλευτές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται  οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών πρέπει να συνεχισθούν.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr