Ο Γκρούεφσκι είναι ένα ανόητο παιδί με άσχημο γούστο…






Η δημοσιογράφος Ida Protuger  αισθάνεται φόβο, καθώς η κάθε τρέλα μπορεί να αποκτήσει τη δύναμη της εξουσίας

Γράφει  από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)
 
 
Μάιος 30, 2015.

Η αποκάλυψη της Παρασκευής για τις προσωπικές παρεμβάσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι και στις πιο ανούσιες φάσεις της κατασκευής του έργου «Σκόπια 2014», προσέλκυσε την προσοχή διάφορων κριτικών από το σύνολο του λαού.



Το έργο, που αποσκοπεί  να δώσει στην πόλη των Σκοπίων μια όψη «νεοκλασικής» πόλης, με έναν τρόπο εντελώς ξένο προς τις αρχιτεκτονικές τάσεις στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ήταν,  για πολλά χρόνια, μια πηγή εμπαιγμού στον ξένο Τύπο.


Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, προσωπικά, έκανε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές, αστικές και διακοσμητικές προτάσεις για το κέντρο της πόλης, δημιούργησαν μια έξαρση των παρατηρήσεων, μεταξύ των οποίων, μία από τις πιο άμεσες και ειλικρινής, ήταν αυτή της δημοσιογράφου Ίντα Πρότουγκερ- Ida Protuger.


Έγραψε ότι ο Γκρούεφσκι είναι «ένα ανόητο παιδί που επιθυμεί τον απόλυτο έλεγχο και έχει φρικτά κακό γούστο».

Όταν η τρέλα ανέρχεται στην εξουσία…

Σαρκαστικά παρατήρησε:


«Δεν είναι ότι δεν γνωρίζαμε ότι ο Γκρούεφσκι είναι ένας αρχιτέκτονας, ένας  σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και ότι δεν μπορεί να μπει, ούτε πρόκα, χωρίς την απόφασή του, αλλά, δεν έχω σκάσει στα γέλια τόσο πολύ, όπως τώρα, και δεν ήμουν τόσο φοβισμένη (στη σκέψη) ότι κάθε είδους τρέλας μπορεί να αποκτήσει πολιτική δύναμη.


»Αυτός είναι ο πρωθυπουργός μας (…) και είμαστε όλοι μας θύματα του κακού γούστου του.

» Καθώς επισκέπτονταν την Ουάσιγκτον και τη Ρώμη, του κατέβηκε  τι θέλει να κάνει, και αυτό ‘το κάτι’,  ήθελε να γίνει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων»…


Το έργο «Σκόπια 2014», το οποίο υλοποιείται βάσει της ιδέας ότι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, είναι ιστορικά, πολιτιστικά και γλωσσικά απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων [μια ιδέα, σύμφωνα με την επίσημη ιδεολογία στην πΓΔΜ,  που δεν έχει υποστηρικτές στο εξωτερικό,  και η οποία προτάσσει ότι (οι Μακεδόνες) δεν ήταν Έλληνες], κοστίζει, ήδη, περισσότερα από €600 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένο να λήξει με την έναρξη του 2014, νέα κτήρια εξακολουθούν να κατασκευάζονται, μέσα στο 2015.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr