Θορυβημένη η ΕΕ από τις τουρκικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων




Αύγουστος 4, 2015.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι είναι βαθύτατα προβληματισμένη από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Τουρκίας και της κουρδικής πολιτοφυλακής,  προειδοποιώντας την Άγκυρα να έχει «ανάλογη απάντηση» και να μην απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία.


Τον περασμένο μήνα η Τουρκία άρχισε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ‘Ισλαμικού κράτους’ στη Συρία και κατά των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) σε τουρκικά εδάφη και στο βόρειο Ιράκ.

Η καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’ είναι ευπρόσδεκτη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά για τις επιθέσεις κατά των Κούρδων, υπάρχει ανησυχία καθώς πιστεύεται ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το ‘ισλαμικό κράτος’ ως κάλυψη για να επιτεθεί στους Κούρδους αντάρτες που είναι πραγματικός της στόχος.


Η Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, είπε στον Τούρκο υπουργό για την ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ, ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τη δέσμευση των τουρκικών αρχών να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ και επιβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες αυτές.

Συγχρόνως, ο Επίτροπος εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την κουρδο-τουρκικη ειρηνευτική διαδικασία.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αποτρέψει και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας, που πρέπει ρητά να καταδικασθεί», σημείωσε ο Χαν χωρίς να αναφερθεί στο PKK ή σε κουρδικές ομάδες.

«Η απάντηση θα πρέπει να βασίζεται στην αναλογικότητα και δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο ο δημοκρατικός διάλογος στη χώρα. Οφείλει η Τουρκία να εκπληρώσει το σημαντικό και στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, πέρα από κάθε ενέργεια που μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ