“Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να παρέμβουν στο κλείσιμο των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων”




Φεβρουάριος 9, 2016.
Σόφια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να λάβει άμεση δράση ή να επιβάλλει κυρώσεις στην περίπτωση του αποκλεισμού των συνόρων Βουλγαρίας – Ελλάδας.
Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής προς τον ανταποκριτή της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας στις Βρυξέλλες.



Οι ποινικές διαδικασίες που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτούν τη λήψη διαδοχικών βημάτων πριν υποβληθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Επιτροπή απέφυγε να ληφθεί τέτοια απόφαση.


Σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα, η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εσωτερικής αγοράς. Σε ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις (όπως διαδηλώσεις ή συντήρηση της οδικής αρτηρίας) επιβάλλονται ορισμένοι  περιορισμοί.


Όταν, όμως, παρουσιάζονται εμπόδια, η ΕΕ πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία και αναλογικά μέτρα για να εξασφαλισθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.


Η Βουλγαρία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα πιθανά εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων πέρα των συνόρων της. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αναφέρουν τι θα συμβεί και τι μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν για την ενημέρωση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε, να διευκολυνθούν στην κίνηση στους δρόμους.


Συμπλοκές με Βούλγαρους φορτηγατζήδες




Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βουλγαρική ιστοσελίδα news,  ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών και των Ελλήνων αγροτών στη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα.


Αναφέρθηκαν ότι συνεπλάκησαν οι δύο πλευρές και  έπαθαν ζημιές ορισμένα αυτοκίνητα και υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των εμπλεκομένων, που δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια,  πως δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ