Μόσχα: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την ιδέα δημιουργίας «ασφαλών ζωνών» στη Συρία






Μάρτιος 24, 2016.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου  Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα,  την Πέμπτη 24 Μαρτίου, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει  να εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας «ασφαλών ζωνών» στο έδαφος της Συρίας.



Σχολιάζοντας το θέμα αυτό η Ζαχάροβα- γράφει ο ‘τηλέγραφος’ της Συρίας- υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός (Αχμέτ Νταβούτογλου) προσπάθησε στο πλαίσιο της  συμμετοχής του για την έκβαση της συνόδου κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, να περάσει με διαφορετικές ερμηνείες τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας, για τη θέσπιση των λεγόμενων «Ζωνών Ασφαλείας» στο έδαφος της Συρίας, ενός κυρίαρχου κράτους.



Η Ζαχάροβα,  σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι ο Νταβούτογλου «παρουσίασε την ιδέα αυτή ως ένα θέμα που θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με το κρίσιμο τμήμα των συλλογικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας βιώσιμης και μακροχρόνιας λύσης στην κρίση του ασύλου».



Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, διευκρίνισε ότι «η δημιουργία αυτών των περιοχών δεν ήταν ποτέ μέρος των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση του ζητήματος της μετανάστευσης», προσθέτοντας ότι «η τουρκική ηγεσία πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, ειδικά χωρίς τη συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης στη Συρία, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών».



Η Ζαχάροβα, όσον αφορά για το θέμα του αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, είπε ότι η τρομοκρατία είναι μια πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο,  και της Ρωσίας, όπως και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.



Η ίδια σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αρνείται να συντονίσει τις προσπάθειες του με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.



Η Ζαχάροβα δήλωσε ακόμη, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει το διάλογο με την Ουάσιγκτον και τα άλλα μέρη με την ομάδα υποστήριξης της Συρίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχία αυτής της διαδικασίας.



Αναφερόμενη  στην κουρδική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία, τόνισε ότι «οι Κούρδοι πρέπει να είναι παρόντες, όχι μόνο στη Γενεύη, αλλά σε οποιαδήποτε άλλο μέρος που λαμβάνει χώρα η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Δαμασκού και αντιπολίτευσης.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ