Ιράν: «Παραλάβαμε την πρώτη αποστολή των ρωσικών S-300»




Απρίλιος 11, 2016.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Τζαμπέρ Ανσάρι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρώτη παρτίδα των S-300 έχει, ήδη, φθάσει στο Ιράν.





«Έχουμε ανακοινώσει ότι η συμφωνία αυτή, παρά τις κάποιες καθυστερήσεις στο παρελθόν, βρίσκεται σε εξέλιξη και σήμερα δηλώνω ότι πρώτο κομμάτι του εξοπλισμού βρίσκεται, ήδη, στο Ιράν. Η μεταφορά του άλλου τμήματος θα έρθει σύντομα» είπε ο Ανσάρι  στο πρακτορείο ‘Mehr ‘.


Η Ρωσία και το Ιράν είχαν υπογράψει το 2007 συμφωνία για την προμήθεια των S-300, ένα κόστος περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων.



Ωστόσο, προέκυψε  ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 9 Ιουνίου του 2010 το οποίο επέβαλε απαγόρευση της παροχής στο Ιράν εξελιγμένων όπλων και άρχισε  σταδιακά ο περιορισμός της στρατιωτικό-τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας με το Ιράν.


Τον Απρίλιο του 2015, ο πρόεδρος της Ρωσίας ήρε την απαγόρευση για την παράδοση των S-300 στο Ιράν.



Τον Ιούνιο ο βοηθός του προέδρου σε θέματα στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας, Βλαντίμιρ Κοζίν, δήλωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη ετοιμάζει συμφωνία για την προμήθεια των S-300.



Παράλληλα, τόνισε ότι το σύστημα S-300 έχει βελτιωθεί τόσο σε τακτική όσο και στα τεχνικά χαρακτηριστικά του.



Τον Νοέμβριο ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ‘Rostec’Σεργκέι Τσεμέζοφ, ανακοίνωσε ότι η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ.  Το Ιράν περιμένει τις παραδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.



--



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ