Αλβανο- τσάμηδες: «Οι Έλληνες να αποδεχθούν τους τάφους των παππούδων μας και μετά νεκροταφείο για τους στρατιώτες τους»




Ιανουάριος 17, 2017. 18:04



«Διάλογο για το ζήτημα των Τσάμηδων, λέει ο Ιλίρ Μέτα (πρόεδρος Κοινοβουλίου),  ναι, είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο και είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε, αλλά ζητώ από τον κ. Μέτα να μου πει με ποιον να κάνω διάλογο, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται την αμοιβαιότητα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων,  Σπετίμ Ιντρίζι  σε εκπομπή  (Top Story) στην αλβανική τηλεόραση.



Ο ίδιος τόνισε ότι «τα οστά των παππούδων  μας και των συγγενών μας θα πρέπει να είναι ισοδύναμα με εκείνα των Ελλήνων στρατιωτών (που πολέμησαν κατά των Ιταλών φασιστών το 1940), έτσι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση νεκροταφείο Ελλήνων στην Αλβανία, χωρίς να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, η αποδοχή των τάφων των προγόνων μας και η παραδοχή της γενοκτονίας από τους Έλληνες».



Ο πρόεδρος του PDIU, Ιντρίζι επεσήμανε ότι αυτή είναι η τελική θέση του κόμματος του, στο δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα και αντιτίθεται στη δημιουργία τάφων για τους Έλληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Αλβανία.



Όσον αφορά το ζήτημα των Τσάμηδων, ο Ιντρίς αναφέρθηκε για το διωγμό των Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής  περιόδου στην Αλβανία.



Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Ναπολέων Ζέρβας τους σκότωσε σωματικά, ενώ ηθικά τους εξουθένωσε ο Ενβέρ Χότζα, ο οποίος ήταν ό, τι πιο βρώμικο μπορεί να βγάλει ένας λαός.



Αναφερόμενος στη ρητορική πολιτική  της αλβανικής κυβέρνησης για την υπεράσπιση του ζητήματος των Τσάμηδων τόνισε «Είμαι υπερήφανος που η Αλβανία έχει τέτοια πολιτική από αυτήν που έχει η Ελλάδα», υπενθυμίζοντας ότι πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσε κανείς να αναφερθεί στο ζήτημα των τσάμηδων, όπως σημειώνει το αλβανικό «27.al».


Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων, PDIU,  είναι ένα από τρία κόμματα του συνασπισμού που βρίσκονται στην κυβέρνηση της Αλβανίας.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr