ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: «Δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη ‘μακεδονική’ γλώσσα»




«Ζαχαρίεβα: Δεν υπάρχει διαφωνία σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα»

Ιούνιος 26, 2017. 15:40


Η Βουλγαρία αναγνώρισε τη σλαβική ως ‘μακεδονική’ γλώσσα από την αναγνώριση  του ‘μακεδονικού’ κράτους καθώς  το ‘μακεδονικό’ σύνταγμα περιγράφει τη γλώσσα, αυτό δήλωσε η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε τηλεοπτική συνέντευξη.




Η ίδια εξήγησε ότι στην κατάρτιση της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν υπάρχει καμία διαφωνία σχετικά με την αναγνώριση της σλαβικής  γλώσσας των πολιτών των Σκοπίων ως ‘μακεδονικής’.



«Ως προς τη γλώσσα δεν βλέπω ότι υπάρχει διαφορά. Στη διακήρυξη που υπογράψαμε το 1999, αναφέρεται η πρόταση : «μακεδονική γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Μακεδονίας».



Ερώτηση: «Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ως Βουλγαρία τη ‘μακεδονική’ γλώσσα;



«Είναι η γλώσσα της πΓΔΜ σύμφωνα με το σύνταγμά τους. Έχουμε αναγνωρίσει το ‘μακεδονικό’ κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε το Σύνταγμά του», δήλωσε η Ζαχαρίεβα.



Επισημαίνεται ότι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, το VMRO-DPMNE έκανε έντονη κριτική λέγοντας ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων ως ‘μακεδονική’, ούτε την ιδιαιτερότητα του λαού αφού δεν αναγνωρίζει τους Σλάβους των Σκοπίων ως ‘μακεδονικό’ έθνος.



Ο Ζάεφ απάντησε ότι με την υπογραφή της σύμβασης από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, δηλώνεται ότι στην πραγματικότητα αναγνωρίζεται η γλώσσα των Σκοπίων ως ‘μακεδονική’ από τη βουλγαρική πλευρά.



Η Βουλγάρα υπουργός  Ζαχαρίεβα χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ζάεφ ως ιστορική και ότι ήταν καλές οι προθέσεις για ένα ξεκίνημα φιλίας στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και για τις δύο χώρες.
Σύμφωνα με την ίδια, η σημερινή απομόνωση των Σκοπίων ωφελεί μόνο τους εθνικιστές.
(telma.com.mk)



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr