Η Αλβανία έχει τις χαμηλότερες τιμές στο χασίσι και την κοκαΐνη




«Η Αλβανία με τις χαμηλότερες τιμές στην περιοχή για χασίς και κοκαΐνη», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

Σεπτέμβριος 18, 2017. 20:30

Το οικονομικό δίκαιο περί προσφοράς και ζήτησης υπαγορεύει ότι όταν η προσφορά αυξάνεται στην αγορά, η τιμή των εμπορευμάτων (αν και εκτός νόμου) πέφτει, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Στοιχεία  που συνέλεξε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) από τα κράτη μέλη, δείχνουν ότι η Αλβανία έχει τις χαμηλότερες τιμές στην περιοχή τόσο στο χασίς, όσο και στην κοκαΐνη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον υψηλότερο αριθμό δια βίου χρηστών.


Η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι μεν πραγματικά αλλά τονίζουν ότι η Αλβανία είναι χώρα παραγωγής της κάνναβης και χώρα διέλευσης της κοκαΐνης.


Μεγάλο μέρος των σκληρών ναρκωτικών προορίζεται για την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα ποσό στο εσωτερικό και αυτό τείνει στην μείωση της τιμής (της κοκαΐνης).


Επίσης, η αγοραστική δύναμη στην Αλβανία είναι χαμηλή και οι χρήστες δεν είναι σε θέση να αγοράζουν ακριβά ναρκωτικά. Αυτός ο παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει φέρει την πολύ κακή ποιότητα που κυκλοφορεί στη χώρα.


Σε σύγκριση με την περιοχή (Βαλκάνια), η Αλβανία έχει τον υψηλότερο αριθμό δια βίου χρηστών τόσο στην κάνναβη όσο και στην κοκαΐνη, ειδικά στην τελευταία η χρήση είναι η υψηλότερη παγκοσμίως.


Σύμφωνα με το UNODC δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με χώρες της περιοχής αφού τα ποσοστά της Αλβανίας είναι πολύ μεγάλα. 


Τα στοιχεία για τις χώρες της περιοχής, όσον αφορά την κάνναβη, η Αλβανία έχει τη δεύτερη θέση μετά την Κροατία για χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.


Το UNODC  αναφέρει ότι η κοκαΐνη στην Αλβανία, κατά μέσο όρο, κοστίζει 80 δολάρια/ γραμμάριο, ενώ ο μέσος όρος στην περιοχή, υπολογίζεται στα 100 δολάρια.


Ακόμη και η κάνναβη είναι φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής, οι χρήστες μπορούν να έχουν ένα γραμμάριο μαριχουάνας μόνο με $ 5, ενώ η ίδια ποσότητα στο Μαυροβούνιο κοστίζει $ 26.
(konica.al)


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr