Το όνομα των Σκοπίων συζητήθηκε στη Θεσσαλονίκη




 φωτό από το βουλγαρικό bgnes.com

Δεκέμβριος 15, 2017. 21:17

Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ της Αντιπροέδρου της Βουλγαρίας,Ηλιάνα Γιότοβα και της ελληνίδας υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά που είναι αρμόδια για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



«Ελπίζουμε σε μια θετική λύση που δεν θα επηρεάζει την ιστορία μας», είπε μετά τη συνάντηση η Κόλλια – Τσαρουχά.


Από την πλευρά της, η Γιότοβα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2018 θα αποτελέσει έτος επίλυσης του ζητήματος με έναν αποδεκτό συμβιβασμό για όλες τις χώρες της περιοχής (όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων δηλαδή).


Οι δύο κυρίες συζήτησαν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων η επικείμενη βουλγαρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Έχουμε τη φιλοδοξία 15 χρόνια αργότερα να συνεχίσουμε τη διαδικασία της Θεσσαλονίκης. Για τους έξι μήνες της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης θα στραφεί προς τα Βαλκάνια. Ένα από τα καθήκοντά μας είναι να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα, ότι αυτό το τμήμα της Ευρώπης είναι λιγότερο αναπτυγμένο», τόνισε η Γιότοβα.


Πρόσθεσε ότι η βοήθεια της Ελλάδας στην προετοιμασία της Βουλγαρικής Προεδρίας είναι πολύ σημαντική.


«Θα υπολογίζουμε σε εσάς τους επόμενους έξι μήνες», υπογράμμισε η Γιότοβα.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, η μεταναστευτική κρίση, η Συμφωνία του Δουβλίνου, τα διμερή σχέδια μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι διασυνοριακές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από  ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.


(Στοιχεία από σκοπιανό  plusinfo.mk και το βουλγαρικό bgnes.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr