Σοκ στους Αλβανούς- Πρόεδρος Σκοπίων: Δεν υπογράφω νόμο για την αλβανική γλώσσα




«Ο Ιβάνοφ άσκησε βέτο στον νόμο για τις γλώσσες»


Ιανουάριος 17, 2018. 19:20

Σκόπια.
 
Ο πρόεδρος, Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει σβήσει τις ελπίδες των Αλβανών.
Σε ομιλία του το βράδυ είπε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το διάταγμα για τη χρήση των γλωσσών.



Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος θέτει επιπλέον σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


«Αντί για το πνεύμα διαλόγου και της συνύπαρξης για την οικοδόμηση της πολυεθνικής κοινωνίας μας,  μέσω δίκαιων και γενικά αποδεκτών νόμων κάνουμε έναν άδικο και καταπιεστικό νόμο που ευνοεί μόνο την αλβανική γλώσσα, ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις μου για τη μη τήρηση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών από το Σύνταγμα, αλλά και των ενδείξεων των εμπειρογνωμόνων καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάσει του άρθρου 75 του Συντάγματος, έλαβα την απόφαση να μην υπογράψω το νόμο για τις γλώσσες», δήλωσε ο Ιβάνοφ.


Ο Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι η απόφασή ελήφθη γιατί η ψήφιση του νόμου από Κοινοβούλιο την 11η Ιανουαρίου 2018, έγινε χωρίς δημόσιο διάλογο, χωρίς τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης (του VMRO-DPMNE- το οποίο δεν παρευρίσκονταν στην ψηφοφορία).


( Στοιχεία από plusinfo.mk, balkanweb.com)

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr