Ο "ενοχλητικός"αρχαίος ναός της Τερπνής.Ένας μικρός Παρθενώνας στο Ν.Σερρών!!




ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ;
Αναδημοσίευση από το blog Βισάλτης
-Δια χειρός Βισάλτη-

Ο αρχαίος ναός της Τερπνής,ένα οικοδόμημα 600 τ.μ(!!) σπάνιο για τον Ελλαδικό χώρο κατά ομολογία των αρχαιολόγων.
Το οποίο όμως φαίνεται να είναι μέρος μόνο τεραστίου οικοδομήματος,που αν αποκαλυφθεί ολόκληρο θα είναι ίσως απο τα μεγαλύτερα οικοδομήματα και καλά διατηρημένα που βρέθηκαν στην Μακεδονία. Μισο-αποκαλυμμένα δωμάτια στα αριστερά του ναού, και μπροστά στην είσοδο,μαρτυρούν ότι το κτίριο έχει πολύ συνέχεια...Αν καί τοποθετείτε γύρω στο 100-200μ.Χ.,πρέπει σίγουρα να είναι χτισμένος πάνω σε παλαιότερο ναό, αφού υπάρχουν στους τοίχους ενσωματωμένα τμήματα από προγενέστερο κτίριο.Ετσι κι αλλιώς η περιοχή κατοικείται"επίσημα"από τον 6ο π.Χ.αιώνα...
Το αν είναι της Αρτέμιδος ή όχι είναι κάτι δευτερεύον αυτή την στιγμή και αφήνουμε να το επιβεβαιώσει η αρχαιολογική σκαπάνη. Είναι όμως υψίστης σημασίας να αναγνωριστεί επιτέλους και να χαρακτηριστεί σαν ναός. Υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που δίνουν μια σημαντική πιθανότητα να πρόκειται για Ιερό της Άρτεμιδος.
Πρώτο και σημαντικό είναι η αναθηματική επιγραφή όπου εκεί η δέηση γίνεται υπέρ της Αρτέμιδος και λογικά σε αυτήν πρέπει να ανήκε και ο ναός.Ενα δεύτερο σημείο είναι ότι στην περιοχή της Βισαλτίας η κυριότερη και πιο διαδεδομένη λατρεία, ήταν αυτή της Αρτέμιδος μαζί με του Διονύσου, καθώς έχουν βρεθεί και αρκετά "ανεπίσημα" νομίσματα στην περιοχή με την θεά του κυνηγιού. Και ένα ακόμη καινούργιο στοιχείο είναι ότι παρόμοια απεικόνιση της θεάς με αυτήν που υπάρχει στον κίονα,-και αρχικά πιστεύαμε ότι ανήκει στον Τόρκω-, υπάρχει και σε άλλο μέρος της Ελλάδας, άλλα και γενικώς συνηθιζόταν να απεικονίζεται με αυτήν την "ανδροειδή μορφή".
Όλα αυτά όμως είπαμε τα αφήνουμε να τα ξεδιαλύνει η αρχαιολογική σκαπάνη.Αυτό που προέχει τώρα είναι να αναγνωριστεί ότι πρόκειται για ναό, τεραστίων μάλιστα διαστάσεων, και να ενταχθεί άμεσα σε ειδικά προγράμματα που αναστηλώνουν, αναδεικνύουν, και προβάλουν τέτοια μνημεία.Κάτι τέτοιο δεν θα γίνει όμως εύκολα,μιας και θίγονται συμφέροντα. Στην τελευταία επιστολή του ο Υπουργός Πολιτισμού, εμμέσως πλην σαφώς μας υπέδειξε κάποια.....
Το κτίριο αυτήν τη στιγμή έχει περάσει στη φάση της αποσύνθεσης,από την αδιαφορία και απραξία των αρχών καί των βουλευτών του Νομού,από την αδιαφορία και απραξία της ΚΗ' Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών,την γραφειοκρατία, και την αναλγησία του Υπ.(α)πολιτισμού.Το μόνο "έγκλημα" του μικρού αυτού Παρθενώνα είναι ότι έτυχε να βρεθεί σε κάποια γωνιά της Μακεδονίας .
Θα ασχοληθεί επιτέλους κάποιος;
Ότι απέμεινε από το ψηφιδωτό δάπεδο...

Τόρκω ή Άρτεμις;

Περισσότερες φώτο στο: Βισάλτης