Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Βρέθηκε οικισμός ανθρωποφάγων στη Γερμανία


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η διαπίστωση των αρχαιολόγων για τα τεμαχισμένα οστά ενός προϊστορικού οικισμού στη Γερμανία ήταν συνταρακτική. Ο οικισμός ανήκε σε κανίβαλους της νεολιθικής εποχής.
Τα ελάχιστα και αμφίβολα δείγματα κανιβαλισμού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε Ευρώπη και Αμερική από τους αρχαιολόγους, ωχριούν μπροστά στην ανακάλυψη των υπολειμμάτων ανθρωποφαγίας, στο Herxheim στη Ρηνανία-Παλατινάτο, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια του Στρασβούργου.

Ο πρώτος εντοπισμός του αρχαϊκού οικισμού έγινε το 1995. Διενεργήθηκαν, τότε, σωστικές ανασκαφές που έφεραν στο φως τα ερείπια ενός οικισμού που χρονολογήθηκε γύρω στο 5500 π.Χ. Το χαρακτηριστικό του οικισμού ήταν οι οικίες οι οποίες περιβάλλονταν από διπλή σειρά σκαμμένων λάκκων που δημιουργούσαν έναν προκαθορισμένο σχηματισμό.
Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια από τον αρχαιολόγο Andrea Zeeb-Lanz. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως ανθρώπινα οστά ανακατεμένα με σπασμένα κρανία, στοιβαγμένα μέσα σε οικιακούς σχηματισμούς.
Κατά την πρώτη καταγραφή μετρήθηκαν 400-500 τεμαχισμένοι σκελετοί. Οι αρχαιολόγοι σε πρώτη φάση πίστεψαν πως επρόκειτο για νεκρούς μιας σφαγής ή μάχης. Η λεπτομερειακή παρατήρηση των σκελετών, οι οποίοι ήταν διαμελισμένοι και σπασμένοι, άφησαν ερωτήματα στους αρχαιολόγους. Ωστόσο συμπέραναν πως ήταν από ειδικές τελετουργίες που γίνονταν στην διάρκεια της κήδευσης του νεκρού.
Η ανθρωπολόγος, όμως, Bruno Boulestin του εργαστηρίου παλαιοντολογικής ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Bordeaux-I, μετά από λεπτομερή ανάλυση των δειγμάτων κατέληξε σε άλλα συμπεράσματα. Τα πορίσματα της ανθρωπολόγου ανακοινώθηκαν σήμερα (8-12-2009) και αμέσως εντυπωσίασαν τη διεθνή κοινότητα.
Τα σώματα των οστών που βρέθηκαν, είχαν καταναλωθεί από ανθρώπους...
«Οι σκελετοί, στους οποίους έγινε επιστημονική ανάλυση, ανήκουν σε σφαγμένους ανθρώπους για κατανάλωση από ανθρώπους. Είναι εμφανή τα ίχνη της κοπής στα περισσότερα οστά, ιδιαίτερα στο κόψιμο της σπονδυλικής στήλης, η εκδορά των κρανίων, το κόψιμο της μύτης από τη ρίζα, το κόψιμο του λαιμού κ.α. Τα κρανία ήταν τεμαχισμένα για να καταναλωθεί το εσωτερικό τους καθώς και από τα σπασμένα οστά να φαγωθεί το μεδούλι τους»...

Η πρώτη καταγραφή έδειξε για πεντακόσια περίπου θύματα αλλά επειδή δεν μπορεί να γίνει πλήρης αντιστοιχία οστών και σκελετών η εκτίμηση των ειδικών είναι της τάξης των, περίπου, χιλίων σκελετών.
Τι ήταν όλοι αυτοί;
« Ο αριθμός των σφαγέντων εγείρει ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν» τονίζει η Bruno Boulestin, «ο οικισμός ήτανε μικρός και δεν υπάρχουν ενδείξεις για γειτονικούς οικισμούς. Που ζούσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;»
Ένα στοιχείο που δίνει απαντήσεις εν μέρει, είναι τα κεραμικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στους τάφους και δείχνουν πως οι κανίβαλοι ήρθαν από μακριά. Αναφέρεται, επιπρόσθετα, πως πρέπει να ήρθαν από περιοχές όπως το Βέλγιο ή η Βοημία.
Η χρονολόγηση των οστών έδειξε πως αυτά καταναλώθηκαν γύρω στο 5.000 π.Χ. με συν- πλην πενήντα χρόνια.
Ασαφή κρίνονται ακόμη τα αίτια του κανιβαλισμού.
Ήταν λευκή φυλή κανιβάλων;
Όπως διαπιστώθηκε από άλλες αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν εντοπιστεί και άλλοι δύο χώροι μαζικής εξόντωσης κατά την ίδια χρονική περίοδο στην Γερμανία και στην Αυστρία. «Αυτός όμως ο τελετουργικός κανιβαλισμός» δήλωσε ο γερμανός αρχαιολόγος Andrea Zeeb-Lanz , «δεν έχει διαπιστωθεί και είναι πολύ εντυπωσιακός».
--
Σχετικές αναφορές:
Shortnews.de
dnews.de