Η ελληνική Βουλή στα ...Σκόπια

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το σκηνικό της ελληνικής πολιτικής ζωής στον Τύπο των Σκοπίων. Σε ιδιαίτερους τόνους αναφέρεται η οικονομική κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα, και επισημαίνεται η ενότητα που παρουσιάζει ο πολιτικός κόσμος στην αντιμετώπισή της.
Πέρα από τα οικονομικά γίνεται μνεία στις συζητήσεις της ελληνικής βουλής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Η φράση του έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα:
«Η μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Με αυτήν γεννιόμαστε και με αυτήν πεθαίνουμε», κάνει το γύρο των Σκοπίων και όχι μόνον.
Ιδιαίτερη παρουσίαση στο θέμα αυτό κάνει το σκοπιανό «Κανάλ 5 Τελεβίζιγια»(16 -12-2009) παρουσιάζοντας συγχρόνως και τις θέσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.
Αναφέρεται, μάλιστα, η σχετική αναφορά του:
«Όλοι ακούμε για την κόκκινη γραμμή, αλλά την ίδια στιγμή η Μπακογιάννη, ως Υπουργός Εξωτερικών άφησε στο Παρίσι τις κόκκινες γραμμές και αναφέρθηκε για μακεδονικό έθνος και μακεδονική ταυτότητα».
'Εμφαση δίνεται στην απάντηση που έλαβε από το Δ. Δρούτσα:
«Η μακεδονική ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Με αυτή γεννιόμαστε και με αυτή πεθαίνουμε Κι αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη και όπου αλλού χρειάζεται.»
Σημειώνεται, ακόμη, πως ο Γ. Καρατζαφέρης είναι ο μοναδικός ηγέτης κόμματος που δεν μπορεί να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’ και υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το νέο όνομα της πΓΔΜ.
Η δημοσιογραφική ανταπόκριση κλείνει με την επισήμανση του κ. Δρούτσα για τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι:
«...μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη ο οποίος παρείχε στη χώρα του το ευρωπαϊκό μέλλον ή να γραφεί στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ματαίωσε την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. και στράφηκε προς τον εθνικισμό και στο παρελθόν των Βαλκανίων.»