Ο Παπανδρέου απέδειξε πως ο Γκρουέφσκι είναι ο bad guy!

Ἂρθρα & Σκέψεις 4 Ιαν 10

Με ένα άρθρο καταπέλτη ο αρθογράφος Zarko Jordanoski της σκοπιανής εφημερίδας 'Време' με τίτλο: «εξ ονόματος της επιμονής» (Во име на инаетот) επισημαίνει το ανούσιο της επιμονής του σκοπιανού πρωθυπουργού στην πολιτική που ακολουθεί.

Αναρωτιέται ο αρθογράφος:
‘Η χώρα στο τέλος του έτους είναι πιο κοντά σε μια λύση του ονόματος από ότι ήταν στην αρχή του προηγούμενου; Κανείς δεν ξέρει. Το δηλητήριο με το οποίο εμποτίστηκε πέρσι ο δημόσιος βίος της χώρας θα καταναλωθεί και στο παρόν έτος;
Είναι περισσότερο από ασφαλές πως: Ναι ! Οι περσινές κόκκινες γραμμές φαίνονται φέτος να είναι πιο έντονες»

Στη συνέχει αναφέρεται στις ευνοϊκές εξελίξεις του περασμένου έτους:

«Η πΓΔΜ είχε δύο ιστορικές επιτυχίες το χρόνο που πέρασε.
Πρώτον, στα μέσα Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην πΓΔΜ, αυτή ήταν σε υπερθετικό βαθμό ικανοποιητική.
Δεύτερον, η ΕΕ ήρε τη θεώρηση της βίζας για του πολίτες δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της πΓΔΜ αποτελεί διαδικαστικό ζήτημα.
»Είναι σαφές πως οι Βρυξέλλες εστίασαν την προσοχή τους σε μας και άφησαν ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για την ένταξή μας στην Ευρώπη εφ’ όσον βρούμε λύση στη διαφορά με την Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται και οι δηλώσεις των ευρωπαίων διπλωματών Σολάνα, Ρεν και Μπαρόσο».

Στη συνέχει ο Jordanoski μέμφεται της κυβερνητικής πολιτικής:

«Η κυβέρνηση όμως της πΓΔΜ κλεισμένη στον εγωκεντρισμό της δεν γνωρίζει τίποτε από αυτά.
Παρουσιάζει μόνο την έκθεση του Οκτωβρίου και το καθεστώς της άρσης των θεωρήσεων και αποσιωπά για το μέλλον. Όπως το παράδειγμα για το πως βλέπει κάποιος το μπουκάλι :μισοάδειο ή μισογεμάτο;
"Η πΓΔΜ είναι ακόμη μια ανώριμη δημοκρατία και θα έπρεπε να επιδιώκει το καλό κλίμα με ώθηση σε έναν συμβιβασμό.
"Επισημαίνεται η νέα προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Εισήγαγε ένα ήρεμο τόνο στην πολιτική πρακτική επιδιώκοντας το ίδιο και από τους σλαβομακεδόνες πολιτικούς.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη την πρόδηλη χειρονομία καλής θέλησης.
Ο Σολάνα και ο Ρεν έγραψαν άρθρα νουθετώντας τον Γκρουέφκσι. Αλλά ορισμένοι εγχώριοι κύκλοι των «αρχαιολατρών» ήταν έτοιμοι να τον κατηγορήσουν ως προδότη.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη οι Έλληνες, είναι αλήθεια, πρότασσαν ακραίες θέσεις.
»Η κυβέρνηση περιμένει την «ελληνική επίθεση» για να δηλώσει πως δεν μπορεί να καταλήξει σε λύση.

Ο Παπανδρέου που έχει διπλωματικές εμπειρίες από τα πανεπιστήμια της Αμερικής δεν θα αρνηθεί κάποια διαπραγμάτευση αλλά θα ενισχύσει αυτήν την προοπτική.
»Συνειδητοποιούμε πως οι μαξιμαλιστικές θέσεις μας επιδιώκουν να εξουδετερώσουν την ελληνική θέση που είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων.
Η εκ του σύνεγγυς συνάντηση Γκρουέφσκι και Παπανδρέου στις Πρέσπες τόνισε την ανάγκη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων
Είναι γεγονός, πια, πως όλοι μπορούν να καταλάβουν πως ο Bad Guy είναι ο Γκρουέφσκι. Αλλά δυστυχώς για αυτόν έγινε σαφές ποιοι τον εμποδίζουν να προχωρήσει στη λύση»

«Το νέος έτος άρχισε με την επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών πως η ημερομηνία για την ένταξη στην ΕΕ είναι υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική πολική μας, μεγαλύτερη ακόμη και από τους δεσμούς που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες»

Στη συνέχει ο αρθογράφος επισημαίνει πως η κυβέρνηση κρέμεται σε μια κλωστή αφού υποστηρίζεται από το αλβανικό κόμμα DUI.
Επισημαίνει πάντως πως σε ενδεχόμενη απόσυρση της εμπιστοσύνης του αλβανικού κόμματος και η καταφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ήταν επιζήμιες για τη χώρα τώρα που στο τιμόνι της ΕΕ βρίσκεται η Ισπανική προεδρία.