Ιράν: Ζητάει την επιστροφή του ‘Κυλίνδρου του Κύρου’

«Το Ιράν προτίθεται να κόψει τους δεσμούς του με το Βρετανικό Μουσείο και να ζητήσει από Οργανισμούς, όπως η UNESCO να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους, αν το Μουσείο δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να επιστρέψει έναν αρχαίο περσικό θησαυρό» ανακοίνωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο, την επιστροφή ενός αρχαίου αντικειμένου που ονομάζεται «Κύλινδρος του Κύρου του Μεγάλου» από το Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθεται.

Σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο είχε εκφράσει τη διάθεση να επιστρέψει τον αρχαίο κύλινδρο στο Ιράν.

Εντούτοις τέσσερις μήνες μετά, το αγγλικό μουσείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιρανικής καθημερινής εφημερίδας ‘Αρμάν’ ο επικεφαλής των Αρχαιοτήτων της χώρας, Χαμίντ Βαγκάϊε, δήλωσε πως «οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου δεν επιθυμούν να επιστρέψουν τον «Κύλινδρο του Κύρου», απλά χρονοτριβούν».

Ο «Κύλινδρος του Κύρου του Μεγάλου» είναι στην ουσία ένα περσικό έγγραφο που εκδόθηκε από τον Πέρση ηγεμόνα Κύρο το Μεγάλο με μορφή ενός πήλινου κυλίνδρου και είναι γραμμένο στην Ακκαδική σφηνοειδή γραφή.

Ο κύλινδρος χρονολογείται περί τα 539 π.Χ. όταν ο βασιλιάς των Περσών Κύρος κατέλαβε την Βαβυλώνα και ανέτρεψε τον βασιλιά της Ναβονίδη.

Το κείμενο του κυλίνδρου καταγγέλλει τον Ναβονίδη ως ασεβή και απεικονίζει τον νικητή Κύρο ως ευχάριστο στον βαβυλωνιακό θεό Μαρντούκ. Στο κείμενο περιγράφεται πως ο Κύρος βελτίωσε τη ζωή των πολιτών της Βαβυλώνας, τον επαναπατρισμό εκτοπισμένων πληθυσμών και την αποκατάσταση των ναών και των λατρευτικών ιερών.

Ο κύλινδρος ανακαλύφθηκε το 1879 από τον ασσυρο-βρετανό αρχαιολόγο Χορμούζντ Ρασσάμ στα θεμέλια του Εσαγίλα, του κύριου ναού της Βαβυλώνας, όπου και είχε τοποθετηθεί.

Το σπάνιο αρχαίο αντικείμενο μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, όπου και εκτίθεται.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος