Οδεύει η Τουρκία προς μια φασιστική πολιτική;

-στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων-

Γράφει η Fatma Gear Ziba – άρθρο στην τουρκική εφημ. ‘Zaman’

Με το δεδομένο ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για ομαλοποίηση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων και να σώσει την Πολιτική από την μακρόχρονη Στρατιωτική Κηδεμονία, ορισμένοι κύκλοι ερμηνεύουν τις εξελίξεις αυτές αρνητικά και υποστηρίζουν ότι η Τουρκία οδεύει προς τον Φασισμό, στα πλαίσια ενός ενιαίου εξουσιαστικού πολιτικού κόμματος, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK party).

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια διαδικαστική πορεία, που πολλοί προοιωνίζουν την κατάληξή της: να καταστεί μια χώρα όπως η Ρωσία, και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο παρόμοιο με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστός για την αυταρχικότητά του.
Ωστόσο ο τουρκικός λαός ερμηνεύει τις τελευταίες εξελίξεις ως προσπάθεια κοινωνικού εκδημοκρατισμού, ενώ χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα των διάφορων αντιδρούντων κύκλων, ως κακόβουλα.

Ο Hasan Cemal της εφημερίδας Milliyet, δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες των κύκλων αυτών, για το φόβο, δηλαδή, ανάδυσης ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Τουρκία. Οι πολιτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι φασιστικές. Απλά οι αντιδρούντες βλέπουν τα λάθη και τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης, στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και την επικρίνουν - μερικές φορές, μάλιστα, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις-αλλά κατά βάθος θεωρούν πως είναι αναγκαίες οι αλλαγές αυτές.

Χώρες όπως η Ελλάδα , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν ήδη υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές τις οποίες προσπαθούμε σήμερα να επιτύχουμε στη χώρα μας. Η Τουρκία έχει αργοπορήσει και είναι τώρα η σειρά της. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά το τείχος που μας χωρίζει από την Ευρώπη, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει...

Η Fehmi Yeni Safak του έντυπου Koru θα συμφωνήσει πως δεν υπάρχει καμία απειλή για επιβολή Φασισμού στην Τουρκία. "Αυτή η διαμάχη μου θυμίζει παρελθόντα επιχειρήματα για το που ανήκει η Τουρκία. Έφθασε να ειπωθεί πως η Τουρκία κυβερνιέται από τη Μαλαισία παλινδρομώντας από τη Δύση στην Ανατολή. Οι φόβοι για την προοπτική της Τουρκίας να εξελιχθεί σε ένα φασιστικό κράτος τρέφονται από τα Doğan Media Group, που θέλουν να ελέγχουν την πολιτική ζωή της χώρας και αντέδρασαν στα μεγάλα πρόστιμα για οικονομικές ατασθαλίες που εντόπισε το Υπουργείο Οικονομικών. Και το κάνει αυτό για εκδικητικούς και μόνον λόγους".

Ο Αχμέτ Χουριέτ από την εφημ. Hakan θα διατυπώσει την εξής άποψη: "Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά με την Τουρκία. Υπάρχουν βέβαια δύο τάσεις: «η στρατιωτική κηδεμονία τελειώνει, γιατί δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτό;» Και η άλλη: «Η στρατιωτική κηδεμονία τελειώνει, αλλά έρχεται η πολιτική κηδεμονία». Σε αυτό διαβλέπω μια σύγχυση"...

Σάββατο 09 Ιανουαρίου 2010, Fatma Gear Ziba