Η Σερβία απέσυρε τον Πρέσβη της από το Μαυροβούνιο

Ιανουάριος 17.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, κ. Vuk Jeremić, διέταξε στον πρέσβη της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, Zoran Lutovac, να μεταβεί επειγόντως στο Βελιγράδι, εξ αφορμής της απόφασης των Αρχών του Μαυροβούνιου να καθιερώσουν διπλωματικές σχέσεις με τους προσωρινούς θεσμούς αυτοδιοίκησης του Κοσόβου, στην Πρίστινα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών Σερβίας απηύθυνε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον εκπρόσωπο του Μαυροβούνιου στο Βελιγράδι, με αφορμή την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μαυροβούνιου και των εκπροσώπων των προσωρινών θεσμών εξουσίας του Κοσόβου, στην Πρίστινα», αναφέρεται από την έδρα του Σερβικού Υπουργείου Εξωτερικών, και προστίθεται ότι η καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και την Πρίστινα διασαλεύει την περιφερειακή σταθερότητα και δυσχεραίνει τη διαδικασία αποκατάστασης των καλύτερων δυνατών σχέσεων ανάμεσα στις γειτονικές χώρες της τριγύρω περιοχής, πράγμα που αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα προτεραιότητας της Κυβέρνησης της Σερβίας.


Συγκεκριμένα, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο καθιέρωσαν από προχθές Παρασκευή, τις διπλωματικές σχέσεις, με την ανταλλαγή των επιστολών των υπουργών Εξωτερικών, δηλαδή του Milan Roćen και του Skender Hiseni, - ανακοινώθηκε στην Podgorica.

...και εβδομάδα με ...επεισόδιο στο Κοσσυφοπέδιο

Τέλος, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εβδομάδας που αφήνουμε πίσω μας, στο πολιτικό προσκήνιο της Σερβίας, ήταν και το επεισόδιο που συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο, όταν οι Αλβανοί αστυνομικοί σταμάτησαν το Σέρβο υπουργό υπεύθυνο για θέματα του Κοσσυφοπεδίου, κύριο Goran Bogdanović, ο οποίος έμελλε να επισκεφθεί την κωμόπολη Štrpce, στα νότια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία ζουν κυρίως Σέρβοι.

Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί αστυνομικοί σταμάτησαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο του υπουργού Μπογκντάνοβιτς, παρεμπόδισαν την επίσκεψή του στην κωμόπολη Štrpce, και τον πρόσταξαν να εγκαταλείψει το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, παρότι ο ίδιος είναι κάτοικος αυτής της επαρχίας.

Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Mirko Cvetković, διαμαρτύρηθηκε έντονα ενώπιον των πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, υποδεικνύοντας πως είναι ανεπίτρεπτο να παραβιάζει κανείς, κατά τον τρόπο αυτό, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία κίνησης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός Τσιβέτκοβιτς ζήτησε την υποστήριξη των εκπροσώπων αυτών των χωρών στην καταδίκη αυτού του επεισοδίου και στην κατάκριση της συμπεριφοράς των Αλβανών αστυνομικών, των εκπροσώπων της αποστολής Euleks και των δυνάμεων Kfor, που δεν έχουν εξασφαλίσει τις βασικές συνθήκες ζωής των εκεί Σέρβων.

Ἂρθρα & Σκέψεις
Glas-srbije