Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά οπλικά συστήματα



Ἂρθρα και Σκέψεις -1 Ιαν 2010

«Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη επιθετικών οπλικών συστημάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία με τις ΗΠΑ».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτό δεξιά) σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Gazeta.ru”.
«Υπάρχει μια αδράνεια», συμπλήρωσε ο Πούτιν, «οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει πυραυλικά αμυντικά συστήματα (τα λεγόμενα 'PRO') και εμείς δεν κάναμε τίποτε. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια ανισορροπία και οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια δική μας ομπρέλα πυραύλων ώστε να αισθάνονται οι εταίροι μας ασφάλεια».
φωτό: ρωσικός πύραυλος

Ο Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει δικό της αμυντικό σύστημα πυραύλων γιατί από τη μια, η αποτελεσματικότητά του συστήματος δεν έχει αποδειχθεί, και από την άλλη, υπάρχει ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος για αυτό.
Διευκρίνισε μάλιστα πως οι σχεδιασμοί της Ρωσίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιφορτίσουν τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει πληροφορίες για τα επιθετικά όπλα που σχεδιάζει με αντάλλαγμα ...πληροφορίες για την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ» διευκρίνισε.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας εξέφρασε επίσης την θέση της Μόσχας να υπογράψει με την Ουάσιγκτον μια νέα συμφωνία που θα περιορίζει τη στρατηγική που διέπει τον επιθετικό οπλισμό, έτσι ώστε να αντικατασταθεί η γνωστή συνθήκη Start-1 η οποία έληξε στις 5 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Дневник