Βουλγαρία: θα επιτραπεί η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων σπόρων


-αν και θεωρούνται εξαιρετικά τοξικοί-


Φεβρουάριος 3, 2010

Το κανάλι της βουλγαρικής ραδιοφωνίας κάνει ένα σχετικό αφιέρωμα στο οποίο επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

«Υπάρχουν μελέτες», θα πει η Λουντμίλα Εμίλοβα, «που δείχνουν τι συμβαίνει στα ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και άλλα τρόφιμα.
Στα πειράματα διαπιστώθηκε ότι είναι εξαιρετικά τοξικά για το συκώτι και τα νεφρά, αναπτύσσεται στειρότητα και προβλήματα στην ούρηση.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, τα ίδια τα ζώα δεν επιθυμούν να φάνε αυτήν την τροφή και αναγκάζονται δια της βίας»

Η Δρ Εμίλοβα υποστηρίζει πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα ανταποκριθεί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα όταν βρεθεί αντιμέτωπο με τα γονίδια των γενετικών τροποποιημένων οργανισμών, γιατί για τον ανθρώπινο οργανισμό αυτά είναι τελείως άγνωστα.

«Είναι σαν να βάζουμε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή και δεν μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει ή να το ‘τρέξει’ σωστά, το ίδιο συμβαίνει και με το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου».

Η Ευδοκία Μάνεβα, αναπληρωτής υπουργός Οικολογίας εξήγησε πως οι αλλαγές της νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς γίνονται βάση δύο ευρωπαϊκών εγγράφων που αναφέρονται σε ελεγχόμενη δοκιμαστική παραγωγή σε εργαστήρια.

Διαφώνησε με τις βολές που δέχθηκε για ελεύθερη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων και τόνισε πως η Βουλγαρία ακολουθεί τη διαδικασία αδειοδότησης που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδικασία περιλαμβάνει υποβολή των εγγράφων με λεπτομερειακή αιτιολόγηση καθώς και αξιολόγηση των κινδύνων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την επιτροπή αξιολόγησης, των εμπειρογνωμόνων κλπ.

Σύμφωνα με τη Βουλγάρα υπουργό η επίθεση που δέχθηκε για τις αλλαγές στο νόμο περί γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ήταν από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επίθεση που τη θεώρησε εσφαλμένη.

Στην ουσία, αίρεται η απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και επιτρέπεται η ελεγχόμενη καλλιέργεια τους.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος