Ισραήλ- αρχηγός Γ.Ε.Σ. ΗΠΑ: η επίθεση στο Ιράν θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες

Φεβρουάριος 15, 2010

Τελ Αβίβ.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μάικ Μύλλεν στη διάρκεια συνέντευξής του στο Τελ Αβίβ (χθες) δήλωσε πως οι συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν από ένα ‘κτύπημα’ στο Ιράν είναι απρόβλεπτες για τη Μέση Ανατολή.

«Θα μπορούσαμε να δούμε αυτήν την περίπτωση μόνον αν αποτύχουν οι συνομιλίες για την άρση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», δήλωσε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ο Μύλλεν άφησε να εννοηθεί πως σε μια τέτοια ενέργεια υπάρχουν όρια:

«Φυσικά, υπάρχουν όρια και μια τέτοια επιλογή (στρατιωτική επέμβαση) είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί» και συμπλήρωσε «είναι σημαντικό να αφήσουμε τη διπλωματία και τη διεθνή πίεση που ασκείται, να επιτελέσει το έργο της, πριν εξετάσουμε μια στρατιωτική επιλογή».

Ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ κατηγόρησε το Ιράν για αποσταθεροποίηση όλης της Μέσης Ανατολής και δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- πληροφορίες, το Ιράν θα μπορούσε να έχει ένα πυρηνικό όπλο εντός ενός μέχρι τριών ετών.

Στο μεταξύ η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε μια επίσκεψη αστραπή στον περσικό κόλπο, στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε πως το Ιράν έχει αποκρούσει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ καθώς και τις διεθνείς προσπάθειες να προχωρήσουν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας στο Ισλαμικό Φόρουμ τόνισε πως θα προσπαθήσει να πείσει το Ιράν να αλλάξει πορεία:

«Δεν πιστεύουμε ότι το Ιράν πρέπει να γίνει μια πυρηνική δύναμη» είπε και επέκρινε την ηγεσία του Ιράν που δεν ήρε τις πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται από χθες (Κυριακή) στη Μόσχα, προσπάθησε να πείσει τη ρωσική ηγεσία να μην εξοπλίσει το Ιράν πυραύλους S-300.
Από τη ρωσική πλευρά τονίστηκε πως έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία με το Ιράν αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει η υλοποίησή του προγράμματος αυτού, αλλά και δεν πρόκειται να ματαιωθεί.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος