Ε.Ε. προς Βουλγαρία: Δώστε τα κολχόζ στους ιδιώτες



Αυστηρή προειδοποίηση έλαβε η βουλγαρική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εσκεμμένη καθυστέρηση μεταβίβασης αγροτικών εκτάσεων (παλαιών κολχόζ) σε ιδιώτες.

Σε έκθεση της, αναφέρονται 15 περιπτώσεις στις οποίες το βουλγαρικό κράτος δεν έχει αποδώσει ακόμη γεωργικές εκτάσεις σε ιδιώτες αν και έχει επιχορηγηθεί για το σκοπό αυτόν.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει διορία ενός μήνα, να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη για την επίλυση του προβλήματος στο οποίο προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως θα επιλύσει άμεσα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χάσει το δικαίωμα για χορήγηση 3,2 δισ. Ευρώ, ευρωπαϊκής βοήθειας, για την γεωργική και αγροτική ανάπτυξη.

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την βουλγαρική κυβέρνηση ότι αν δεν επιλύσει το πρόβλημα αυτό στο χρονικό όριο που όρισε, θα της επιβληθεί πρόστιμο 126 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας, κατάφερε να εκλεγεί κατηγορώντας την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, για αδράνεια στο ζήτημα αυτό, όπως, επίσης, για διαφθορά και για ανικανότητα να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι έξη μήνες που πέρασαν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης δεν είναι αρκετοί, μπροστά στον όγκο της διαφθοράς στις πολιτικοκοινωνικές δομές της χώρας.
Ο χρόνος αυτός, υποστηρίζουν, θεωρείται ελάχιστος, για τη θέσπιση μηχανισμών που θα έχουν προληπτικό χαρακτήρα σε απάτες με κοινοτικούς πόρους.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Vecernje novosti