Σκόπια: : η Πελαγονία έγινε ...πέλαγος

Φεβρουάριος 17, 2010
Τρεις μέρες μόνο έφταναν για να πλημμυρίσουν πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.
(σ.σ. τα καλά τα δικά μας στον Έβρο)

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Η περιοχή του Μοναστηρίου και η ευρύτερη της Πελαγονίας στην πΓΔΜ πραγματικά κολυμπούν στο νερό.
Οι καταστροφές είναι τεράστιες», σημειώνει η εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ το σημερινό της φύλλο, «τα σπίτια οι κήποι, οι αχυρώνες των χωριών κολυμπούν στο νερό»...
Η κατάσταση είναι δραματική και οι προβλέψεις απαισιόδοξες, γράφει ο συντάκτης του δημοσιογραφήματος και θα τονίσει: «Οι κάτοικοι της Πελαγονίας δεν έχουν τίποτε άλλο παρά να προσευχηθούν στο Θεό να μην ανέβουν οι θερμοκρασίες και αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια από τα γύρω ορεινά».
Η κυβέρνηση που θα ξοδέψει 200.000.0000 ευρώ για να στολίσει μια πλατεία με αγάλματα, δεν έχει ..φράγκο για τους αγρότες...

«Ο υπουργός Γεωργίας Λιόπκο Ντιμόφσκι ήταν χθες στο Νοβάτσι και ενημερώθηκε για την κατάσταση στη περιοχή, αλλά οι υποσχέσεις του δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καινούργιο. Ζήτησε, απλά, υπομονή από τους αγρότες και υποσχέθηκε ότι θα γίνει αποτίμηση των ζημιών»
Οι κάτοικοι της περιοχής που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες εξέφρασαν το φόβο τους για μαζική εκδήλωση μολυσματικών νόσων αφού τα περιττώματα των ζώων από τα γύρω βουστάσια έχουν εισρεύσει στα σπίτια τους, καταστρέφοντας ότι πόσιμο ή φαγώσιμο υπήρχε.
Η κατάσταση στην περιοχή αυτή της πΓΔΜ επιδεινώθηκε με την υπερχείλιση του ποταμού
‘Τσέρνα Ρέκα’ και από τα κανάλια που της περιοχής που παραμένουν ακαθάριστα επί σειρά ετών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- УТРИНСКИ ВЕСНИК