Κοσσυφοπέδιο: «Μερικοί έγιναν πλούσιοι πολύ γρήγορα»



Φεβρουάριος 27, 2010

Πρίστινα.

Το υψηλό επίπεδο της διαφθοράς που υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο δεν επιτρέπει την δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας, επεσήμανε ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Bjorn von Sidou, ο οποίος συγκέντρωσε στοιχεία για την κατάσταση του Κοσσόβου τα οποία θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο εισηγητής τόνισε πως αναφέρονται οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και των διεθνικών σχέσεων αλλά επεσήμανε πως η διαφθορά που υπάρχει στη χώρα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη.

«Η κοινωνική συνοχή είναι υπό αμφισβήτηση», τονίζει ο Σίντου, «τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε μια ομάδα πλουσίων σε πάρα πολύ ταχείς ρυθμούς ενώ μια άλλη ομάδα αντιμετωπίζει τη μεγάλη φτώχια. Μια τέτοια ανάπτυξη σε μια κοινωνία είναι αρνητική και επικρίνεται για αυτήν η αξιοπιστία της Δικαστικής Εξουσίας της χώρας.»

Αναφερόμενος στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από σερβικό πληθυσμό ισχυρίστηκε πως «η κατάσταση, στο βόρειο τμήμα, τον τελευταίο χρόνο είναι καλύτερη. Οι κάτοικοι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και η ζωή τους έγινε καλύτερη από το πρόσφατο παρελθόν».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Qendra për Informim e Kosovës