Αλβανοί και Μουσουλμάνοι Σκοπίων: «Το τρελό σχέδιο της κυβέρνησης»



Φεβρουάριος 6, 2010

Οι νέοι σχεδιασμοί του καθεστώτος Γκρουέφσκι, με τοποθετήσεις αγαλμάτων και μνημείων, κυρίως, των αρχαίων Μακεδόνων, δίνουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επισημάνει την ουτοπική οδό που πήρε το κυβερνών κόμμα.

«Αυτό είναι ένα τρελό σχέδιο, το οποίο θα ενθαρρύνει το μίσος και θα σηματοδοτήσει το όριο του διαχωρισμού μεταξύ των Σλάβων της πΓΔΜακεδονίας και των Αλβανών» επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και ΜΚΟ των Αλβανών των Σκοπίων μετά την δημοσιοποίηση του έργου «Σκόπια 2014».

Το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό θεωρεί πως το σχέδιο αυτό αποτελεί τη βάση για μια νέα διαίρεση και μια αρχή των διακρίσεων στη χώρα.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η αντίδραση της νομικού, Ερμίρας Μεχμέτι (φώτο), από το DUI που έχει συγγένεια με τον πρόεδρο του κόμματος:

«Η πλατεία των Σκοπίων, απλά στερείται ενός ακόμη μνημείου – ενός τείχους που θα σηματοδοτούσε και επίσημα το όριο του διαχωρισμού μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών. Το νέο πρόσωπο της πλατείας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατο αλλά να αντικατοπτρίζει την πολυεθνική και πολυθρησκευτική πραγματικότητα της χώρας και όχι την αλαζονεία ενός μέρους της».

Η κοινωνική οργάνωση «Ξύπνα» που ενώνει είκοσι ΜΚΟ προειδοποίησε ότι η ευθύνη για ριζοσπαστικοποίηση και επιδείνωση της κατάστασης φέρει εξολοκλήρου η κυβέρνηση της πΓΔΜ και το Κοινοτικό Κέντρο, που εξακολουθούν πεισματικά να προκαλούν τους Αλβανούς αλλά και τις άλλες κοινότητες.
«Το σχέδιο αυτό που κόστισε εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διεγείρει τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων και των θρησκειών με απρόβλεπτες συνέπειες. Μετά από την ‘εγκυκλοπαίδεια’ είχαμε την επιβολή της γλώσσας από τη πρώτη τάξη του δημοτικού και τώρα έχουμε αυτόν τον σχεδιασμό»

Οι μουσουλμάνοι, εξάλλου, των Σκοπίων διαμαρτύρονται για την παραμέληση του μουσουλμανικού στοιχείου αφού δεν προβλέπεται από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την πλατεία των Σκοπίων η κατασκευή του τζαμιού Μπουρμαλί.
Όπως ανακοίνωσαν θα οργανώσουν μια λειτουργία στο χώρο όπου βρισκόταν το αναφερόμενο παλαιό τζαμί, προς ένδειξη διαμαρτυρίας για παραμέληση των κυβερνητικών υποσχέσεων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- Дневник