Κίτρινη Επανάσταση: «24 ώρες χωρίς εμάς»


Μάρτιος 2, 2010

Ρώμη.

«Χιλιάδες αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Ιταλία, γέμισαν, χθες, 1 Μαρτίου 2010, τις πλατείες των μεγάλων πόλεων για να αποδείξουν ό,τι χωρίς αυτούς η χώρα δεν έχει εργατικό δυναμικό», γράφει ο αλβανικός Τύπος για τη πρώτη δυναμική εμφάνιση των μεταναστών στο προσκήνιο της ιταλικής χερσονήσου.

Οι μετανάστες άφησαν χιλιάδες κίτρινα μπαλόνια, τα οποία επιλέχθηκαν για την εκδήλωση, ταυτόχρονα στην Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα.

Σε αυτήν την ‘κίτρινη επανάσταση’ όπως ονομάζεται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν μέρος περισσότεροι από 40 χιλιάδες μετανάστες.

Η εκδήλωση γεννήθηκε αυθόρμητα κυρίως μέσω του facebook και υποστηρίχθηκε από τα ιταλικά συνδικάτα, αν και αυτά δεν κήρυξαν την ημέρα αυτή γενικά απεργία σε εθνικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε αυθόρμητα, υποστηρίχθηκε από ιταλικά συνδικάτα αν και οι τελευταίες δεν έχουν ανακοινώσει γενική απεργία σε εθνικό επίπεδο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας του ιταλικού κοινοβουλίου Τζουλιάνο Καξόλα τάχθηκε υπέρ της εκδήλωσης:

«Τα κίνητρα της πρωτοβουλίας αυτής των μεταναστών είναι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν απλά, αλλά η παρουσία τους είναι ενσωματωμένη στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Ιταλίας»

Στην Ιταλία σήμερα, γράφει η εφημερίδα, ζουν 5 εκατομμύρια μετανάστες που προέρχονται από διάφορες χώρες, η πλειονότητα των οποίων είναι Αλβανοί.

Η μεγαλύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη, όπου η κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκα 20 χιλιάδες άτομα.

Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα χιλιάδες μετανάστες συμμετείχαν στην πρωτοβουλία που είχε την ονομασία «24 ώρες χωρίς εμάς», μια πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών που ζουν στην Ιταλία.

Στην εκδήλωση της Νάπολης που έγινε στην πλατεία «Garibaldi» που ο όγκος των συγκεντρωθέντων έφθασε μέχρι την πλατεία «Plebiscito», συμμετείχαν όλες οι ξένες κοινότητες από τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο τη Σενεγάλη κ.α.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στη Ρώμη, με μουσικές παρουσίες από χιλιάδες νέους, που ήρθαν να υποστηρίξουν τους μετανάστες.
Άλλες εκδηλώσεις έγιναν στην Ανκόνα, και στην Περούτζια, στο Μιλάνο

Η πολυπληθέστερη κοινότητα στην Ιταλία είναι των Ρουμάνων και ακολουθούν οι Αλβανοί και οι Μαροκινοί. Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι παράγουν το 9,8% του ιταλικού ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 122 δισ. ευρώ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος