Ουκρανία: γιατί οι πρώην κομμουνιστές γίνονται αναρχικοί





Μάρτιος 9, 2010

Στο περιφερειακό κέντρο της Πολτάβα, στο Μίργκοροντ, συστάθηκε πρόσφατα μια πολιτική οργάνωση με την επωνυμία «Ένωση Αναρχικών Ουκρανίας».

Είναι μια πολιτική έκφραση με αναρχική ιδεολογία. Στόχος του κόμματος είναι η απελευθέρωση της κοινωνίας από την υπερβολική γραφειοκρατία που οδηγεί στην ‘γραφειοκρατική δικτατορία’.

Επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος είναι πρώην μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος της Ουκρανίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, Ιγκόρ Σοκχόμλυν.

«Τώρα που συνειδητοποιώ τι είναι κομμουνισμός, νοιώθω αποστροφή για αυτόν», θα δηλώσει προς τους δημοσιογράφους και θα συνεχίσει ο Σοκχόμλυν:

« όπου και να πάω, στην πρόσφατη ιστορία υπάρχει πείνα και καταπίεση και πίσω από αυτά βρίσκεται ο κομμουνισμός. Έχουν διαπραχθεί μεγάλα λάθη από μέλη του κόμματος που πρέσβευαν την κομμουνιστική ιδεολογία. Για να επιτύχεις κάτι, έπρεπε να γλύψεις, και τώρα όλα αυτά έγιναν συντρίμμια.

»Πήγα στο κομμουνιστικό κόμμα, γιατί μου είπαν, πώς μόνο έτσι θα μπορούσα να επωφεληθώ στην κοινωνία. Δεν υπήρχε καμία ιδεολογία.

»Οι αναρχικοί,όμως, έχουν ιδεολογία. Αυτή με οδήγησε να ενταχθώ σε αυτούς».

Η «Ένωση Αναρχικών» καταχωρήθηκε επίσημα το 2002, ως κόμμα με αρχηγό τον επιχειρηματία και πρώην δήμαρχο της κομητείας Artsyz της Οδησσού, Wade Black.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Γκαζέτα Ουκράνια» από όπου αντλούμε και το παρόν, ο Wade Black στη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου κατάφερε να επιτύχει ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργεί αποτελεσματικά μόνον από 4 άτομα.
Με τον τρόπο αυτόν απέδειξε ότι το σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικό, ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος