Ρωσία: Το νέο στρατιωτικό δόγμα



Μάρτιος 9, 2010



Συνέντευξη του Γραμματέα Ασφαλείας της Χώρας, Νικολάϊ Πατρούσεφ στην εφημερίδα "Rossiyskaya Gazeta»


Από τη σύνοψη των κυριοτέρων σημείων της συνέντευξης του Ν. Πατρούσεφ για το νέο Στρατιωτικό Δόγμα της Μόσχας που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τεκμαίρεται πως το νέο δόγμα ακολουθεί τη λογική του 2000 και θεωρείται  και αυτό, καθαρά αμυντικού χαρακτήρα.

Κύρια σημεία είναι τα παρακάτω:
1. Απειλή το ΝΑΤΟ.

Εκτιμάται πως το ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή και συνεχή απειλή για τη Ρωσία με τη ευρεία διεύρυνσή του. Από 12 μέλη που ήταν παλαιότερα έφθασε στα 28 και έχει τάση να μεγεθυνθεί περισσότερο με χώρες που αποτελούσαν παλαιότερα μέλη της Σοβιετικής Ένωσης.

2. Τα πυρηνικά του Ιράν

Το θέμα του Ιράν μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Η Ρωσία αντιτίθεται στη δημιουργία πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

3. Στρατηγική Άμυνας.

Το νέο στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας εμπεριέχει τις αλλαγές που επήλθαν στον κόσμο την τελευταία δεκαετία και υπάρχει μια βάση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στρατιωτικής- πολιτικής δομής. Η Ρωσία μέχρι το 2020 δίνει προτεραιότητα στην εθνική της άμυνα και από εκεί καθορίζεται η στρατηγική προτεραιότητά της. Αν δεν υπάρξει αξιόπιστη άμυνα στη Ρωσία μπορεί να χάσει την ανεξαρτησία της.

4. Συμμόρφωση στις διεθνείς αρχές

Το νέο στρατιωτικό δόγμα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ρωσίας στη αυστηρή και πλήρη συμμόρφωση με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών μας στον τομέα της άμυνας, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον αφοπλισμό.

5. Προτεραιότητα η πληροφορία

Για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όχι μόνον τα στρατιωτικά μέσα αλλά και τις πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές πληροφορίες και άλλα εργαλεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει.

6. Ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ.

Επιβάλλεται ανάπτυξη της στρατιωτικής υποδομής ανάλογης με αυτήν των μελών του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας.

Παρατηρείται μια εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, πυραύλων και πυραυλικής τεχνολογίας με την αύξηση του αριθμού των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

7. Τρομοκρατία.

Ένας ιδιαίτερος κίνδυνος όχι μόνον για τη Ρωσία αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα είναι η εξάπλωση της διεθνούς τρομοκρατίας. Στο νέο δόγμα υπάρχουν προσεγγίσεις για την εξουδετέρωση της απειλής αυτής.

8. Χρήση Πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε απάντηση χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων καθώς και της επίθεσης κατά της Ρωσίας με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ύπαρξη του κράτους.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος