Μπορούν το Κόσσοβο και η Σερβία να καθίσουν μαζί;



Μάρτιος 13, 2010



Του Barnaby Phillips



«Όπως όλοι γνωρίζουμε η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι ένα γεγονός που καθιστά αδύνατη την κοινή συνέντευξη των δύο αντίστοιχων ηγετών; η ερώτηση είναι του αραβικού πρακτορείου ειδήσεων ‘Αλτζαζίρα’, και συμπληρώνει : είμαστε έτοιμοι να το μάθουμε.

Η Σλοβενία έχει ζητήσει συνάντηση, στις 20 Μαρτίου, για να συζητήσουν το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περιφερειακοί ηγέτες αναμένεται να παρακολουθήσουν, και να συζητήσουν πως να επιταχύνουν την ενσωμάτωση των βαλκανικών κρατών στην Ε.Ε.

Η δύσκολη πολιτική κατάσταση της Βοσνίας βρίσκεται ως πρωτεύον θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Αλλά υπάρχει μια εμπλοκή.

Οι ηγέτες της Σερβίας δεν θα εμφανιστούν, αν ο Χασίμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, επιτραπεί να παραστεί με την ιδιότητα του επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσσόβου.

Η Σερβία ανακοινώνει ότι μπορεί να δεχθεί μόνον τους πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου που εμφανίζονται υπό της σημαίας της αποστολής του ΟΗΕ, στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK).

Αυτό, σύμφωνα με τον Μπόρις Τάντιτς, προέδρου της Σερβίας, είναι μια ‘θεμελιώδης προϋπόθεση’.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Τάντιτς απείχε από την ορκωμοσία του προέδρου Ivo Josipovic, νέου προέδρου της Κροατίας, λόγω της παρουσίας του Φατμίρ Σεϊντίου, προέδρου του Κοσσυφοπεδίου σε αυτήν.

Και πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας αποχώρησε από μια διάσκεψη στην Αλβανία, όταν ο ομόλογός του, του Κοσσυφοπεδίου παρουσιάστηκε με την ιδιότητα του αυτή στη συγκέντρωση.

Η Σερβία, φυσικά, διατείνεται πως η κυριαρχία της δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Αλλά το γεγονός είναι περίεργο, καθότι όλες, σχεδόν, οι γειτονικές της χώρες έχουν αναγνωρίσει τώρα το Κοσσυφοπέδιο, έτσι ώστε «η θεμελιώδη προϋπόθεση Τάντιτς» να καθιστά όλο και πιο δύσκολο να εντάξει τους αρχηγούς των κρατών της περιοχής σε έναν ενιαίο πλαίσιο.

Η Σλοβενία ελπίζει ότι η Βαρόνη Catherine Ashton, η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραστεί στη διάσκεψη της 20ης Μαρτίου.

Αν ναι, θα κατανοήσει εκ του σύνεγγυς την πολυπλοκότητα της βαλκανικής πολιτικής.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος