Κοσσυφοπέδιο: Αλβανοί παρέλασαν με σημαία του ΝΑΤΟ και με πλήρη πολεμική εξάρτιση




Μάρτιος 8, 2010


Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ  αποφάσισε ξαφνικά να διακόψει την εκπαίδευση  μελών των «Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου» (ΔΑΚ) λόγω καταπάτησης της συμφωνίας από τους κοσσοβάρους Αλβανούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επίσημο πρακτορείο του Κοσσόβου, το ΝΑΤΟ είχε αναλάβει την υποχρέωση να παράσχει εκπαίδευση και να προμηθεύσει όπλα στις ΔΑΚ (KSF) για την ασφάλεια της νεόδμητης χώρας.

Η ξαφνική αντίδραση του ΝΑΤΟ προήλθε από εορτή την περασμένη Παρασκευή, όπου παρέλασαν Κοσσοβάροι Αλβανοί του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) στην Πρίστινα, σε εκδήλωση που είχε την επωνυμία «Εποποιία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». Στην παρέλαση έφεραν την αλβανική μαζί με τη σημαία του ΝΑΤΟ. Δίνοντας την εικόνα πως η βορειοατλαντικη συμμαχία βρίσκεται, πάντα, πίσω από αυτούς. Αυτό θεωρήθηκε προσβολή για το ΝΑΤΟ και επιπλέον οι συμμετέχοντες στην παρέλαση Άλβανοί, έφεραν πραγματικό οπλισμό, που θεωρητικά τον είχαν ...παραδώσει πριν από δύο χρόνια...

Αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν δηλώσει, μάλιστα, ότι οι δυνάμεις που εκπαιδεύονταν από το ΝΑΤΟ θα ήταν το θεμέλιο για έναν μελλοντικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου.

Η αναστολή της εκπαίδευσης, όπως είπε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ θα ισχύσει μέχρι η Συμμαχία να λάβει εξηγήσεις για το περιστατικό του εορτασμού της Πρίστινας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος