Σκόπια – πρέσβης Σλοβενίας: Η διαφορά με την Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την πΓΔΜ


Μάρτιος 16, 2010
Τέτοβο (ΜΙΑ).

«Οι περισσότεροι Σλοβένοι, πριν την ένταξη της Σλοβενίας στην ΕΕ, φοβόντουσαν πως θα χάσουν την ταυτότητα και τη γλώσσα τους, αλλά αυτό αποδείχθηκε, τελικά, λάθος. Και το καλύτερο: μετά την ένταξή μας, οι γειτονικοί λαοί άρχισαν να μαθαίνουν τη γλώσσα μας», δήλωσε, χθες, ο πρέσβης της Σλοβενίας, Alan Bergant, σε διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο του Τέτοβο.

Ο επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας στα Σκόπια, προέτρεψε την πολιτική ηγεσία της χώρας να ηγηθεί μια συνεκτικής πολιτικής και να συνεργαστεί με άλλες χώρες όπως η Ισλανδία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Σλοβένος πρέσβης τόνισε πως οι χώρες του βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης είναι έξι και θα έπρεπε να συνεργαστούν περισσότερο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα είδος ‘λόμπι’.

Αναφερόμενος στη διαφορά των Σκοπίων με την Ελλάδα, τόνισε πως αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή Ένωση. Προέτρεψε, μάλιστα, τα Σκόπια σε έναν πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση αυτού του θέματος «και αυτό», είπε, «θα εκτιμηθεί από την ΕΕ».

Πρόσθεσε πως οι απευθείας συναντήσεις μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών που ξεκίνησε από πέρσι, πρέπει να συνεχιστούν.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, πιστεύω, ότι θα εξαλείψουν τις αδυναμίες και τα εμπόδια που υπάρχουν για την ένταξη της χώρας σας στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος πρέσβης.

Ένα μέρος της διάλεξής του αφιερώθηκε στη διαφθορά που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση της χώρας, στο οργανωμένο έγκλημα και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, «ώστε να μην χάσει η πΓΔΜ το τραίνο της ένταξης το 2014».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος