Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο



Μάρτιος 14, 2010

Άγκυρα.

Μετά από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία έρχεται τώρα  το πολύκροτο αυτό θέμα και στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως αποκαλύπτουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η αρμενική διασπορά, η οποία έχει προφανώς επιρροή στις δυτικές χώρες, κατάφερε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στο Λονδίνο προκειμένου να εξεταστεί αφού βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο.

Οι πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα ελπίζουν ότι το ψήφισμα της  Αρμενικής Γενοκτονίας δεν θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο για δύο λόγους:

1. Η Βρετανία βρίσκεται πριν από τις εκλογές και τη διάλυση του Κοινοβουλίου και

2. πιστεύεται ότι δεν θα επιλέξει να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία που είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Yeni Şafak," αυτό το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην επικείμενη επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η Άγκυρα έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου που ψήφισε υπέρ της Γενοκτονίας των Αρμενίων την περασμένη Πέμπτη. Ανακάλεσε αμέσως τον πρέσβη της από τη Στοκχόλμη και ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στη Σουηδία.

Και πριν από δέκα ημέρες όταν ψηφίστηκε η Γενοκτονία και από το αμερικανικό Κογκρέσο, ο Τούρκος πρέσβης εκλήθη πίσω για διαβουλεύσεις.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος