Τούρκοι ομοφυλόφιλοι ζητούν την καταδίκη υπουργού

Μάρτιος 16, 2010
Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική «Ένωση των Δικαιωμάτων των Ομοφυλοφίλων» κατέθεσε αγωγή στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, για να προσαχθεί σε δίκη υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης, που δήλωσε πως η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια και οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς.

Σύμφωνα με την αγωγή, η τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Selma Aliye Kavaf (φωτό έναντι), κατηγορείται για προσβολή, υποκίνηση εγκλήματος και υποκίνησης μίσους και έχθρας στην κοινωνία, αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε έτη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ‘Χουριέτ’ η ένωση ομοφυλοφίλων Τουρκίας απαιτεί να ζητήσει η υπουργός συγνώμη από τις λεσβίες, του ομοφυλόφιλους, του αμφισεξουαλικούς, τους τραβεστί και τους τρανσέξουαλ Τούρκους για τις διακρίσεις που κάνει σε βάρος τους.

Η αγωγή κατατέθηκε σήμερα Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010, ενώ έξω από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν μέλη των τουρκικών ομοφυλοφιλικών οργανώσεων.

Περίπου 60 ακτιβιστές κατήγγειλαν την Καβάφ και ζήτησαν την παραίτησή της σε διαδήλωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα:

«Είμαστε ομοφυλόφιλοι, η ‘ομοφυλόφιλο – φοβία’ είναι ασθένεια».

Ο δικηγόρος Firat Söyle δήλωσε πως η αγωγή έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η υπουργός χαίρει βουλευτικής ασυλίας, και δεν υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει δίωξη.

Η τουρκάλα υπουργός είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο σε μια συνέντευξή της πως «η ομοφυλοφιλία είναι μια βιολογική διαταραχή, μια ασθένεια και οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς».

Οι σχέσεις που δημιουργούνται σε άτομα ιδίου φύλου, επισημαίνει η εφημερίδα, δεν έχει ποινικοποιηθεί στην Τουρκία αλλά δεν υπάρχουν και νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Η προκατάληψη κατά της ομοφυλοφιλίας, είτε είναι ανδρική είτε γυναικεία, παραμένει ισχυρή στην τουρκική κοινωνία.

Ιδιαιτέρως αυστηρή, γράφει χαρακτηριστικά η «Χουριέτ», είναι η αστυνομία με τις τραβεστί και τις πόρνες. Αρκετοί από αυτούς έχουν δολοφονηθεί , ως «εκδήλωση μίσους» τα τελευταία χρόνια.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος