Ρωσία: Πρόταση οικονομικής ενοποίησης Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Ρωσίας



Μάρτιος 17, 2010

Τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους, από τα Καρπάθια όρη μέχρι τη νήσο Σαχαλίνι, με την οικονομική ενοποίηση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πρότεινε ρώσος βουλευτής.

Ο Yevgeny Fyodorov με επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής και Επιχειρηματικότητας, του ρωσικού Κοινοβουλίου πρότεινε τη δημιουργία μέσα στην προσεχή δεκαετία «ένα νέο γεωπολιτικό σχηματισμό» με την οικονομική ένωση των προαναφερόμενων κρατών που θα έχει πρωτεύουσα το Κίεβο.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, όπως δημοσιεύονται σήμερα (χθες, 16.3) στην ουκρανική εφημερίδα «zerkalo Nedeli» το νέο κράτος θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους σημερινούς παγκόσμιους σχηματισμούς και να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Ως πρώτο στάδιο, ο Fyodorov, προτείνει τη δημιουργία υπερεθνικών ενώσεων και αρχών ως προς τη διαχείριση του τελωνειακού τομέα, της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας, την κοινή αγορά εργασίας, την ενοποίηση των φορολογικών νόμων και ενός κοινού οργάνου πληροφοριών.

Στη πρόταση αναφέρει ότι « η αρχή της ενσωμάτωσης των τριών χωρών θα γίνει με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ομάδων της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας».

 Ουκρανοί βουλευτές αντέδρασαν στη ρωσική πρόταση. Ο Sergey Shevchuk, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πιστεύει ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Πιστεύω πως μια τέτοια πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το σύνολο της χώρα μας. Ο κίνδυνος για μια τέτοια περιπέτεια είναι μεγάλος, άλλωστε ο στόχος της ιδέας αυτής, είναι η εμβάθυνση της διαίρεσης μεταξύ ανατολής και δύσης»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος